SKANDAL TRESE SRPSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: Šokantni stihovi uznemirili javnost; ‘Zahtijevamo hitno povlačenje pjesme!’

Objavljeno: 23.2.2020. u 14:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Nakon što je reagirala javnost, bili su prisiljeni izmijeniti tekst

Na srpskom natjecanju za pjesmu koja će predstavljati naše susjede na Euroviziji izbio je ogroman skandal. Naime, na Beoviziju, kako se zove njihov izbor, prijavili su se Bora Dugić i bend Balkubano s pjesmom “Svadba velika“, čiji su stihovi vrlo uznemirujući.

Čim su čuli tekst koji prilično eksplicitno poziva na nasilje nad ženama, reagirali su iz Autonomnog ženskog centra i zahtijevaju hitno povlačenje pjesme s natjecanja. “Svadba velika“ govori o muškarcu koji planira zaprositi djevojku, ali ni u kojem slučaju ne prihvaća “ne” kao odgovor te je u tom slučaju spreman na vrlo radikalne poteze

“Ponio sam bombu, ponio sam, draga, jer te ludo volim. Ako kažeš ne, raznijet ću ja sve. Čik mi reci ne, eksplodirat će“, pjevaju Bora Dugić i Balkubano. Autonomni ženski centar upozorava da izvođenje takve pjesme treba pod svaku cijenu spriječiti.

“Zahtijevamo hitno povlačenje pjesme ‘Svadba velika’, koju izvode Bora Dugić i Balkubano, iz natjecanja za Beoviziju 2020. i sa svih platformi Radiotelevizije Srbije, gdje se pjesma promovira. Nedopustivo je davati javni prostor i promovirati pjesmu čiji tekst eksplicitno poziva na ubojstvo žene koja je rekla ‘ne’ i koji potiče ideju da žena mora biti ‘moja ili ničija’ te lažno navodi da situacija iz pjesme opisuje osjećaj ljubavi“, izjavili su iz spomenutoga centra za srpske medije.

Dodali su kako je u Srbiji svake godine ubijeno između 30 i 40 žena, a ništa se neće promijeniti ako se budu dopuštale ovakve stvari i ako autori pjesme ne preuzmu dogovornost. Bora Dugić i Balkubano ipak nisu sankcionirani izbacivanjem s Beovizije, no nakon što je reagirala javnost, bili su prisiljeni izmijeniti tekst.

“Shvaćajući ozbiljnost pogrešne poruke koju bi tekst pjesme mogao poslati, Radiotelevizija Srbije je, u dogovoru s autorima, donijela odluku da tekst pjesme bude promijenjen. Autori, prizivajući šaljivi ton kompozicije, ipak nisu pronašli prikladan autorski izraz te se zbog toga ispričavaju, naglašavajući da im to nije bila namjera. RTS želi jasno dati do znanja da čvrsto stoji na strani borbe protiv nasilja nad ženama”, oglasili su se s Radiotelevizije Srbije.

U novoj verziji teksta autori su bombu zamijenili burmom, a pjevača će boljeti srce i neće se dogoditi eksplozija.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program