Connect with us

Zadar

PULJIĆ U ITALIJI Zadarski nadbiskup proglašen počasnim građaninom Turija

Objavljeno

-

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić dobitnik je Povelje počasnog građanina grada Turi u Italiji čiji je zaštitnik sv. Oronzo, ranokršćanski mučenik čije se relikvije nalaze u Ninu. U zahvalnosti za povezanost po sv. Oronzu, Povelju počasnog turijskog građanina nadbiskupu Puljiću uručila je Tina Resta, gradonačelnica Turija u svečanoj dvorani Gradske vijećnice u Turiju u petak 21. veljače.

Nadbiskupa Puljića i Turi povezao je Sv. Oronzo, ranokršćanski mučenik iz 1. st. nakon Krista koji je prvi biskup i zaštitnik talijanske nadbiskupije Lecce te naslovnik župe Turi. Relikvija župnog turijskog i nadbiskupijskog lecceanskog zaštitnika sv. Oronza od 11. st. čuva se u Ninu u riznici župne crkve sv. Anselma, nekadašnje ninske katedrale.

Šezdeset hodočasnika iz turijske župe sv. Oronza koje je predvodio njihov župnik don Giovanni Amodio boravili su tjedan dana u Zadarskoj nadbiskupiji u rujnu 2019. g., a 1. rujna 2019. g. pohodili su Nin gdje je nadbiskup Puljić predvodio svečano misno slavlje tijekom kojega su u ninskoj župnoj crkvi sv. Anselma bile izložene moći sv. Oronza u pozlaćeno-srebrnom relikvijaru. Amodio je i predlagatelj da se mons. Puljiću uruči ta Povelja u zahvalnosti za dodijeljenu relikviju sv. Oronza – pamuk u kojem su godinama bile zamotane kosti sv. Oronza u relikvijaru i djelić kosti, koje je ninski župnik i dekan don Božo Barišić darovao turijskoj župi u Ninu 1. rujna 2019. g.

Na svečanost proglašenja nadbiskupa Puljića počasnim građaninom, mons. Puljić došao je u Turi jer je u to vrijeme sudjelovao na konferenciji biskupa mediteranskih zemalja „Mediteran – granica mira“, koja je od 19. do 23. veljače održana u Bariju, u blizini kojega se nalazi južnotalijanski grad Turi.

U tekstu Povelje koju je potpisala gradonačelnica Resta, piše kako Grad Turi dodjeljuje to priznanje mons. Puljiću jer se zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK, „nekoliko puta dokazao kao izniman i dragocjeni prijatelj, poznavatelj i poštovatelj povijesti, najboljih tradicija i vjere Turija, dajući našoj gradskoj zajednici neprocjenjivi dar, znak čuvene relikvije, fibule našeg zaštitnika te je učinio da grad Turi bude uzdignut na uzvišeno dostojanstvo Svetišta sv. Oronza među stanovnicima njegove zemlje Apulije. Njegova velikodušnost, raspoloživost i kršćanski osjećaji oca i pastira izvrstan su primjer za sadašnje i buduće generacije naših gradskih zajednica“.

U Turiju je za nadbiskupa Puljića organiziran svečani doček za koji su građani Turija priredili veliki natpis na hrvatskom jeziku: „Dobro došao, ekscelencijo, naš dragi sugrađanine“. Te su riječi na hrvatskom jeziku školska djeca ponovila nekoliko puta tijekom dolaska mons. Puljića. Glazbeni sastav odsvirao je talijansku, hrvatsku i himnu EU.

Dobrodošlicu mons. Puljiću i šibenskom biskupu Tomislavu Rogiću, koji je kao delegat HBK sudjelovao na konferenciji u Bariju, izrazili su mons. Giuseppe Favale, biskup biskupije Conversano-Monopoli, mons. Giuseppe Pinto, bivši apostolski nuncij u RH koji je umirovljen zbog zdravstvenih razloga, dr. Michele Emiliano, predsjednik pokrajine Apulije, Tina Resta, gradonačelnica Turija i don Giovanni Amodio, župnik Turija koji je s trojicom župnika u Turiju i članovima pastoralnog vijeća, predložio dodjelu počasnog priznanja mons. Puljiću.

Nakon svečanosti dodjele Povelje, nadbiskup Puljić predvodio je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u središtu Turija svečano misno slavlje u zajedništvu s trojicom spomenutih biskupa i desetak svećenika. U propovijedi je istaknuo misao iz navještene poslanice sv. Jakova apostola: „Jer kao što je tijelo bez duha mrtvo, tako je i vjera bez djela mrtva“. Zahvalivši na priznanju i srdačnoj dobrodošlici, nadbiskup je potaknuo vjernike da nasljeduju primjer svoga velikog zaštitnika sv. Oronza kojega štuju dušom, srcem i riječima te da djelima svjedoče Isusa Krista. Nakon mise nastavljeno je slavlje u ugodnom druženju.

Nadbiskup Puljić podsjetio je da je Sv. Oronzo bio suvremenik apostola Pavla koji je rođen u bogatoj obitelji u talijanskom gradu Lecce. Upoznao je korinćanina Tita Justa, učenika sv. Pavla po kojem se obratio, koji ga je krstio te doveo Apostolu naroda u Korint, gdje je Pavao sv. Oronza posvetio za biskupa. Sv. Oronzo vratio se potom u svoju zemlju Apuliju, jugoistočnu talijansku regiju. Živio je u špilji u Turiju i naviještao Evanđelje u tamošnjim katakombama jer je to bilo vrijeme progonstva kršćana. Podnio je mučeništvo 68. godine u vremenu cara Nerona. Nakon što su barbari razorili grad Lecce, od mučenika Oronza sačuvana je kost-fibula koja se od 11. st. čuva u Ninu u riznici župne crkve sv. Anselma.

Kosti sv. Oronza došle su u Nin prilikom ponovne uspostave Ninske biskupije 1074. g. kada ih je kao poklon ninskom biskupu donio Papin delegat. Za dolazak relikvije u Nin zaslužni su benediktinci. Opat bendiktinskog samostana na jugu Italije, kada se tamo dogodila nevolja u benediktinskom redu, dolazi u Zadar u 10. st. gdje je postojao muški benediktinski samostan sv. Krševana. Tada sa sobom donosi relikviju sv. Oronza koja svoj relikvijar dobiva u 11. st.

„Kada su u Turiju 2018. g. saznali da u Ninu postoje sačuvane relikvije sv. Oronza, pozvali su me u grad Turi pa sam u kolovozu te godine sudjelovao na velikom jubileju 1950 godina od mučeništva sv. Oronza. Predvodio sam misu uočnicu i sudjelovao na središnjem misnom slavlju koje je predvodio tadašnji prefekt Kongregacije za proglašenje svetih, kardinal Angelo Amato“, rekao je nadbiskup Puljić. Za tu su jubilejsku prigodu, uz posredovanje Apostolske nuncijature i uz poštivanje propisa Ministarstva kulture RH, u Turi iz Nina donesene relikvije sv. Oronza koje su u Turiju boravile 11 dana. Mons. Puljić uspoređuje svečanost slavlja sv. Oronza sa slavljem sv. Vlaha u Dubrovniku jer je riječ o velikoj pučkoj svečanosti koja pokazuje veliko poštovanje prema njihovom svetom zaštitniku uz zastave, narodnu nošnju i druge običaje.

U zahvali za posuđene moći sv. Oronza na proslavi visokog, skoro dvotisućljetnog jubileja od njegovog mučeništva, Turijani su 2019. g. hodočastili u Nin svome svetom zaštitniku, zahvalni za njegovu nazočnost među njima i zaštitu. „Tada smo im darovali dio kosti sv. Oronza. Za tu prigodu oni su napravili prekrasni moćnik i stavili taj komadić relikvije sv. Oronza, puni radosti da ga mogu častiti u svojoj župi i svom gradu Turiju“, rekao je nadbiskup Puljić.

Nakon mise u Ninu 2019. g. u kojoj je sudjelovalo 60 hodočasnika s nadžupnikom Amodiom i gradonačelnicom Restom, Emil Ćurko, gradonačelnik Nina i Tina Resta, gradonačelnica Turija, u vijećnici Grada Nina potpisali su sporazum o prijateljstvu i bratimljenju ta dva grada temeljem povezanosti sv. Oronza. Potpisivanju su prisustvovali nadbiskup Puljić i turijski župnik Amodio.

Povezanost je dodatno potvrđena dodjelom počasnog građanstva Turija nadbiskupu Puljiću. Koliko Turijani poštuju raspoloživost mons. Puljića u dodjeli Oronzove relikvije pokazuje i turijski tjednik Fax koji je sliku nadbiskupa Puljića u čast zahvalnog priznanja stavio na naslovnicu svoje novine.

Izvor: KTA / I.G.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

Grad

”Plavi kaftan” i ”Priscilla” u Kino Zoni

Objavljeno

-

By

Ovog četvrtka u Kino Zoni vas ponovno očekuje dvostruki program i svi oni koji to nisu ranije stigli, imat će tako priliku pogledati na Canneskom festivalu nagradom ovjenčan ”Plavi kaftan”, a zatim je na rasporedu kinoteke i premijera biografske glazbene drame Sofije Coppole ”Priscilla” koja prati ljubavni odnos naslovne protagonistice i kralja R’N’R’-a, Elvisa Presleya!

Halim i Mina vode trgovinu tradicionalnih kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi mogli držati korak sa zahtjevima izbirljivih kupaca, angažiraju Youssefa. Talentirani šegrt pokazuje zavidnu predanost u učenju umijeća vezenja i krojenja kojima ga podučava Halim, a Mina polako uviđa koliko je njezin suprug dirnut mladićevom prisutnošću…

Na svjetskoj premijeri filma održanoj na festivalu u Cannesu gdje je u konačnici osvojio spomenutu nagradu FIPRESCI, film ”Plavi kaftan” nakon projekcije dobio je ovacije publike u trajanju od čak petnaest minuta, a sve što je tom prilikom redateljica Touzani uspjela reći bilo je da je ovo film o ljubavi. Kao i njezin prethodni uradak “Adam” i ”Plavi kaftan” također je humanistička priča u kojoj se glavni likovi nalaze u suprotnosti s okolinom u kojoj žive. Niti jedan od tih filmova nisu tragedije, već su priče o toplini i ljubavi u drugačijoj formi koje će gledatelja ostaviti spremnog za povjerovati u najbolje dijelove ljudske prirode.

U filmu su glavne uloge ostvarili Lubna Azabal, Saleh Bakri te Ayoub Missoui kojemu je ovo ujedno bio i prvi glumački nastup. Sve troje su prema mišljenju kritičara odradili senzacionalan posao uz mirnu, suptilnu i sigurnu redateljsku ruku Maryam Touzani te stvorili nezaboravnu priču koja govori o različitim vrstama ljubavi, a jednu takvu ćete imati priliku pogledati i u biografskoj glazbenoj drami ”Priscilla”. 

Kad tinejdžerica Priscilla Beaulieu upozna Elvisa Presleyja na jednoj zabavi čovjek koji je već u tom trenutku najveća moguća rock’n’roll superzvijezda u privatnim trenucima potpuno neočekivano postaje netko drugi: zaljubljen, saveznik u usamljenosti i ranjiv najbolji prijatelj…

U ovom duboko dirljivom i zanosno detaljnom portretu o ljubavi, fantaziji i slavi scenaristica i redateljica Sofia Coppola nam kroz Priscilline oči predstavlja do danas neviđenu stranu velikog američkog glazbenog mita, odnos Elvisa i Priscille te njihov turbulentan brak, od njemačke vojne baze do Gracelanda, njegovog imanja iz snova.

Naslovnu ulogu impresivno tumači Caillee Spaeny koja je za svoj nastup nagrađena nagradom za najbolju glumicu na festivalu u Veneciji i nominacijom za Zlatni Globus, dok ostatak glumačke ekipe čine još i: Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk i Tim Post.

”Plavi kaftan” je na rasporedu u četvrtak 18. travnja s početkom od 18 h, dok nas od 20h očekuje ”Priscilla”. Projekcije se održavaju u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati

Grad

Plamen Sportskih igara mladih dolazi u Zadar

Objavljeno

-

By

Sportski tereni Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje u četvrtak, 18. travnja  u 12.30 sati domaćin je Telemach Dana sporta u organizaciji Plazma Sportskih igara mladih. Na sportsko-edukativnom danu djeca će se imati priliku natjecati u graničaru i atletici. Najbolje ekipe i najbrži trkači izborit će plasman na državnu završnicu koja će se održati krajem srpnja u Rijeci. Djeca koja izbore plasman na državnu završnicu tri dana će se besplatno kupati, igrati i družiti s vršnjacima iz cijele Hrvatske.

Plazma Sporske igre mladih potiču na toleranciju, inkluziju, fair play, ali i korektno navijanje, tako da od ove godine posebna nagrada dodijelit će se i najboljoj navijačkoj ekipi.

Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova. Otvorene su prijave za sve sportske discipline: Tommy turnir u malom nogometu, Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, MIS turnir u odbojci, Fide turnir u šahu, stolnom tenisu, PAKET24 Cup u tenisu. Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Prijave su besplatne i otvorene na web stranici igremladih.com.

Plazma Sportske igre mladih najveća su sportsko amaterska manifestacija u Europi, a ove godine samo u Hrvatskoj okupit će više od 110.000 djece i mladih. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu