PREMA NJIHOVOM KALENDARU, ONI TRENUTNO ŽIVE U 6020.: RTL snimio zbirku masonskih predmeta, progovorio i veliki bivši ‘Veliki majstor’

Objavljeno: 20.2.2020. u 08:36
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Prva masonska loža u Hrvatskoj osnovana je u Glini 1722., a Zbirka slobodnozidarskih predmeta Muzeja Slavonije nudi pregled 400 masonskih predmeta

Posljednjih dana su izazvali pojačan interes javnosti, no malo se zna o tome tko su masoni i kako funkcionira njihova organizacija. Oni za sebe tvrde da su humanisti i da rade na razvoju društva, a njihovi kritičari spominju zle namjere.

U Hrvatskoj ima šestotinjak masona, a oni, prema svome kalendaru, trenutno žive u 6020. godini. Za sebe kažu kako nisu tajna organizacija, nego organizacija s tajnom. Onaj tko želi postati mason mora vjerovati u ideale bratstva i besmrtnosti ljudske duše, a ulaz je zagarantiran samo uz preporuku druge braće.

“Oni se s njim sastaju, druže, vide kakva je situacija. Njegova slika stoji barem tri mjeseca i objavljena je svim slobodnim zidarima u Hrvatskoj i nakon tog vremena on, ako nema nekih primjedbi, da su mu pronašli neke prljave stvari, podliježe glasanju”, objasnio je RTL-u bivši veliki majstor Velike lože Hrvatske Radovan Horvat.

Prva masonska loža u Hrvatskoj osnovana je u Glini 1722. godine. U jeku Drugog svjetskog rata su u Kraljevini Jugoslaviji zabranjene masonske lože. u Glini. Otada je najveća zbirka s više od 400 masonskih predmeta ona Muzeja Slavonije.

“Da bi se postao slobodni zidar, moralo se balotirati. Imamo sačuvanu i originalnu kutiju za balotažu. Naime, ovdje se nalaze crvene i bijele kuglice, a na kraju se moglo vidjeti da li se brata, da li svi imaju povjerenja u njega i da li ga kod sebe primaju”, kazao je voditelj Zbirke slobodnozidarskih predmeta Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanković.

Ona sadrži i predmete vezane uz napredak članova, koji se odvija u nekoliko faza. Prva je inicijacija, a zatim slijede propuštanje i uzdizanje. Svaki od tih koraka prati poseban ritual.

“Kada kandidat dolazi na inicijaciju, u prvi stupanj, on dolazi iz mraka i traži više svjetla. I tako se ritual odvija na taj način. Upoznaje se s četiri elementa i u jednom određenom trenutku, kada prihvati zavjet koji mu se nudi, njemu se daje to svjetlo”, kazao je slobodni zidar Mirko Zoranić u Podcast Inkubatoru.

No, o samim članovima se šuti. Svatko od njih samo za sebe može reći da je slobodni zidar. Na stropu loža je uglavnom prikazan svemir, a na podu su crno-bijeli kvadrati.

“Postoji sjeverna kolona ili kolona pod sjevernim stupom i južna kolona, to jest ona pod južnim stupom. Svjetlo i starješina lože nalaze se na istoku i još neki dužnosnici i oni, zapravo, upravljaju radom lože”, objasnio je Zoranić u Podcast Inkubatoru.

Dok voditelj Zbirke slobodnozidarskih predmeta kaže da u svemu nema ničega okultnog, Katolička crkva nema takvo mišljenje.

“Crkva u potpunosti odbacuje prihvaćanje masonskih organizacija i ne podržava njihov rad. To jasno pišu svi crkveni dokumenti”, kaže velečasni Kristijan Zeba, župnik Župe Svetog Križa u Rijeci.

No, koliko god guglali masone na internetu i bez obzira na to što članovi jedni druge odaju, masoni će i dalje ostati najtajnovitija organizacija na svijetu.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program