Oluje haraju Europom, poginulo je šestero ljudi

Objavljeno: 11.2.2020. u 08:22
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Snažna oluja Sabine, kako je nazvana u Njemačkoj, odnosno Ciara, kako je nazvana na sjeveru Europe, u ponedjeljak je diljem kontinenta radila kaos. Krenula je sa sjevera, od Velike Britanije i Irske, i potom se proširila na Francusku i sve do Poljske.

Razine mora su se digle uslijed oluje na obalama na sjeveru.

Oluja je odnijela šest života u Poljskoj, Švicarskoj, Švedskoj, Sloveniji i Velikoj Britaniji.

Na skijalištu Bukowina Tatrzanska u poljskim Tatrama poginule su 52-godišnja žena i njezina 15-godišnja kći nakon što je jak vjetar odnio krov s kuće. Pritom je jedna 21-godišnjakinja teško ozlijeđena, a 16-godišnjak je pretrpio ozljede glave.

U Švedskoj je jedan muškarac izgubio život, a drugi je proglašen nestalim nakon prevrtanja njihovog čamca u jezeru u Svenljungi, na jugozapadu zemlje. Čamac se prevrnuo prilikom snažnih udara vjetra, izvijestila je policija. Za nestalim muškarcem tragaju helikopteri.

U Njemačkoj je kran pao na krov katedrale koja se obnavlja i napravio veliku štetu.

Najveću štetu je oluja ipak napravila u Velikoj Britaniji. Zračni, željeznički i pomorski promet poremećen je zbog jake kiše i udara vjetra jačih od 130 km/h.

92.000 kućanstava ostalo je bez električne energije, a rijeke i potoci su se izlili. Met Office je u Aberdaronu, selu na sjeveru Walesa, zabilježio udare vjetra od 150 km/h.

Zračni promet u Belgiji također je poremećen, otkazano je šezdesetak letova koji su trebali poletjeti iz briselske zračne luke i doletjeti u nju. U Luksemburgu će javne škole u ponedjeljak biti zatvorene zbog upozorenja na iznimno loše vremenske prilike toga dana.

Za cijelu južnu Njemačku je proglašen drugi najviši stupanj upozorenja, dok je za pokrajine Baden-Württemberg i Bavarsku proglašen najviši, no orkanska oluja je izazvala probleme i na zapadu i sjeveru Njemačke, gdje je divljala tijekom noći.

Na sjeveru Njemačke je pak izdano upozorenje za poplave diljem cijele baltičke obale, ali i u gradovima Bremenu i Hamburgu. Oluja je razinu mora podigla za skoro dva metra u odnosu na prosječnu razinu.

Na sjeveru Francuske otkazani su regionalni vlakovi, a nadležne službe objavile su narančastu uzbunu zbog snažnih vjetrova u 32 departmana. U Poljskoj je bez struje više od 55.000 kućanstava bilo u ponedjeljak ujutro, objavila je novinska agencija PAP.

Zbog snažnih vjetrova vatrogasci su morali intervenirati 1100 puta, uglavnom na uklanjanju srušenih stabala. U Švicarskoj je u ponedjeljak bilo zatvoreno nekoliko željezničkih linija, žičara i škola zbog vjetrova brzine do 148 kilometara na sat.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program