NOVA PRESSICA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE: Hrvatska na globalnoj interaktivnoj karti zaraze; pacijenti skrivaju da su bili u Italiji?

Objavljeno: 27.2.2020. u 09:19
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Treća osoba zaražena koronavirusom u Hravtskoj muškarac je koji radi u Parmi u Italiji i vjerojatno se ondje zarazio, a smješten je u izolaciju u KBC-u Rijeka. U međuvremenu je Stožer civilne zaštite RH donio odluku da hotel Tomislavov dom i apartmani Snježna kraljica na Sljemenu postanu karantena za oboljele od koronavirusa

Više nema kontinenta na koji se koronavirus nije proširio, osim Antarktike. U Pakistanu su potvrđena prva dva zaražena te su zatvorene sve škole, dok Japan bilježi 22 novih zaraženih te ih je sada u toj zemlji 186.

Savjetnik japanske vlade dr. Norio Ohmagari izjavio je za CNN kako je karantena na kruzeru ‘Princess Diamond’ bila neadekvatna te napravljena tako da je širenje virusa i dalje bilo moguće pa je tako na tom brodu zaraženo 705 putnika i članova posade, dok ih je četvero umrlo.

U Sloveniji je do sada, prema zadnjem službenom podatku ministarstva zdravstva, izvedeno 97 testova na novi koronavirus i svi su pokazali negativan rezultat, no zdravstvene ustanove i dalje se pripremaju na veliku mogućnost unosa virusa, a analiziraju se i potencijalne gospodarske posljedice.

Slovenski hotelijeri govore da im otkazivanje rezervacija s azijskih tržišta u zadnje vrijeme iznosi i do 90 posto, no azijski gosti čine samo dva posto, pa ih više brine 50-postotni pad rezervacija iz Italije za predstojeće uskrsne praznike.

Koronavirus i dalje se ubrzano širi Južnom Korejom i Italijom. U Italiji su zabilježena 344 nova slučaja zaraze te jedan umrli, dok je u Italiji otprilike 400 novih zaraženih. Virus se pojavio i u Norveškoj, Rumunjskoj, Gruziji i Sjevernoj Makedoniji, javlja 24sata.

Ravnatelj KBC-a Zagreb dr. Ante Ćorušić rekao je da će se vjerojatno pojaviti još slučajeva oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. “Hrvatska je dio svijeta, ovo je danak globalizaciji, toga moramo biti svjesni. Samo moramo smiriti javnost, ne radi se o posebnoj situaciji”, rekao je Ćorušić u HRT-ovoj emisiji Tema dana, ali i dodao da nema mjesta panici niti potrebe za velikom opskrbom. Rekao je da se radi o virusu sličnom gripi.

“Samo su naivni vjerovali da Hrvatska može izbjeći bilo koji oblik zaraze koronavirusom”, rekao je Ćorušić.

Rekao je da su sukladno dogovorima s kriznim stožerom poduzeli niz aktivnosti. To uključuje označavanje prostora gdje bi eventualno smjestili veći broj ljudi i izolirali ih, no naglasio je da za to vjerojatno neće biti potrebe. “Ove priče o karanteni na Rebru nemaju smisla. Nema karantene. To je prostor koji je predviđen da bi eventualno, u slučaju šire opasnosti nego što će biti, imali rezerviran prostor koji bi se lako mogao prenamijeniti. Samo to”, rekao je Ćorušić, dodajući da se operacije na Rebru i dalje obavljaju.

Ćorušić je rekao da dio pacijenata skriva da su bili u Italiji.

Od srijede su hotel Tomislavov dom i apartmani Snježna kraljica na Sljemenu iznad Zagreba postali karantena za oboljele od koronavirusa. Odlučio je to Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske uputivši Nalog za mobilizaciju koji je potpisao pomoćnik ministra unutarnjih poslova. U Nalogu stoji da je mobilizaciju potrebno izvršiti za potrebe uspostave karantene u provedbi mjera zaštite zdravlja od koronavirusa.

Od jučer je i Hrvatska uvrštena na ineraktivnu kartu koju je na svojoj stranici izradilo Sveučilište John Hopkins kako bi se pratilo širenje koronavirusa svijetom, broj zaraženih, izliječenih i umrlih osoba.

Stožer civilne zaštite objavio je priopćenje s preporukama građanima vezano uz koronavirus. Upute su poslali i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

MZO tako navodi preporuke HZJZ-a i upućuje sve odgojno-obrazovne ustanove da omoguće djeci redovito pranje ruku u toploj vodi sa sapunom. MVEP je pak izmijenio preporuke vezano za putovanja u Kinu i Italiju.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program