Liječnik opće prakse: “Idealne karantene nema, život ne može stati”

Objavljeno: 26.2.2020. u 12:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Jučer je potvrđena zaraza koronavirusom i u Hrvatskoj, no i prije toga stvara se ozračje opreza, pa gotovo i panike, oko samog virusa i zaraze. Stručnjaci daju upute i preporuke, a ekipa emisije “Dobro jutro, Hrvatska” jutros je razgovarala s liječnikom opće prakse doktorom Milanom Mazalinom.

Mazalin je kazao da se nalazimo na vrhuncu sezone gripe i niza viroza koje “haraju” u našoj zemlji. Naglasio je da su simptomi vrlo slični simptomima infekcije koronavirusom i da ta činjenica izaziva strah i zbunjenost kod ljudi.

- Mjesta panici nema. Strah je dobrodošao u umjerenoj količini, da nas potakne na oprez i pažljivo ponašanje. Nepotrebni strah i panika su kontraproduktivni. Posljedice te panike mogu biti puno gori nego sama bolest, dodao je Mazalin.

Što se tiče zaraženog mladića koji je radio u kolektivu, dr. Mazalin ističe da se postupilo “maksimalno koliko se moglo postupiti”:

- Ne možemo očekivati idealne karantenske uvjete u svakom trenutku, pogotovo ako oboli više osoba jer život ne može stati.

Ističe da su date upute svim zaposlenicima kako se ponašati.

- Naš cilj je da maksimalno smanjimo mogućnost prijenosa i infekcija, ali u potpunosti se ne može zaštititi nikakvim mjerama, napominje.

- Mi smo dobili upute da nastojimo informirati ljude o situaciji koja se događa, ako primijete simptome da u početku ostanu kod kuće i prate razvoj tih simptoma. Bude li nešto ozbiljnije onda ih se upućuje prema epidemiološkim službama koje će utvrditi radi li se doista o koronavirusu, ističe Mazalin.

Naglašava da razloga za paniku nema.

- Koronavirus je potencijalno opasan ali veliki broj ljudi se brzo izvuče iz same bolesti, dodaje.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program