Konferencija Civilne zaštite o koronavirusu: “Ovo je bolest koja je na nivou obične gripe”

Objavljeno: 26.2.2020. u 10:15
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

U 9 sati je počela konferencija za novinare nacionalne Civilne zaštite, koja bi se – do daljnjega – trebala održavati dva puta dnevno u 9 i u 16 sati.

Ministar Davor Božinović u uvodnom dijelu je rekao da će dva puta dnevno izvještavati o svim relevantnim aktivnostima oko koronavirusa. Danas će se održati sastanak sa svim čelnicima stožera civilne zaštite u županijama, sastanak počinje u 12, rekao je, nakon čega će davati izjave.

Ministar zdravstva Vili Beroš je govorio o jučerašnjem posjetu Italiji, govorio je o aktivnostima koje Talijani poduzimaju za suzbijanje koronavirusa, a zadovoljan je situacijom u Hrvatskoj. Dodao je kako imamo samo 2 oboljela, a svi ostali testirani su negativni. Beroš kaže da ulazimo u drugu fazu obrane od ugroze gdje zdravstveni sustav preuzima značajniju ulogu u obrani zdravlja. Dodao je da smo mi na početku cijele priče i vjeruje da mi to možemo odraditi.

- Uz početne blage disfunkcionalnosti koje su na nivou nesporazuma, sve ostalo će biti iskontrolirano i dovedeno u savršeni red. Treba napomenuti da ovo nije bolest koja predstavlja značajnu ugrozu, ovo je bolest koja je na nivou obične gripe – preko 80% bolesnika ima samo blagi oblik bolesti, rekao je ministar zdravstva.

Zbog nepotrebnog opterećenja zdravstvenog sustava ministar moli da svi prate smjernice tko se treba, a tko ne treba javiti u zdravstvenu ustanovu. Bolesnici koji nisu bili u Kini ili Italiji, a imaju simptome prehlade ili gripe, moraju potražiti savjet svog obiteljskog liječnika. Oni koji su bili u zaraženim područjima, mogu se javiti telefonom.

A u podne se u Zagrebu okuplja Nacionalni krizni stožer za borbu s koronavirusom na koji dolaze i čelnici županijskih stožera. Pretpostavlja se da će na tom sastanku odrediti lokacije predviđene za županijske karantene.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program