Drugi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Objavljeno: 26.2.2020. u 08:25
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o mlađem čovjeku koji radi u Ericssonu Nikola Tesla, a nalazi se u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Potvrdio je to na press konferenciji, nakon sastanka kriznog stožera, premijer Andrej Plenković.

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” trenutno je hospitalizirano troje ljudi koji su u fazi testiranja na koronavirus, a nešto uzoraka za testiranje na prisustvo tog virusa pristiže iz ostalih dijelova Hrvatske, izjavila je u utorak navečer ravnateljica Klinike Alemka Markotić.

Rano jutros ministar Vili Beroš potvrdio je drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Zaražen je i brat od mladića koji je jučer imao pozitivan nalaz, javlja Jutarnji list.

Stožer civilne zaštite izdao je priopćenje u kojem se informira građane o potencijalnim koracima u slučaju da sumnjaju na zarazu koronavirusom:

“U Republici Hrvatskoj u utorak je potvrđeno prvo oboljenje od novog koronavirusa (COVID-19),

Radi se o mlađem hrvatskom državljaninu koji ima blaži oblik bolesti, a od 19. do 21. veljače 2020. godine boravio je u Milanu i trenutačno je hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojim građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u Talijansku Republiku.

Hrvatskim državljanima preporučuje se pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u talijanskim pokrajinama Lombardiji i Venetu unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u spomenutim talijanskim regijama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore spomenutim talijanskim regijama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu.

Upite vezane uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske možete slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske će kontinuirano pratiti daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju”, stoji u priopćenju.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program