“CIGLA” Filipa Šovagovića uskoro u HNK Zadar

Objavljeno: 13.2.2020. u 11:22
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

U utorak, 18. veljače u 20 sati pogledajte hvaljenu predstavu Gradskog dramskog kazališta Gavella, „CIGLA“ Filipa Šovagovića u režiji Krešimira Dolenčića.

Igraju: Filip Križan, Ranko Zidarić, Tena Nemet Brankov, Ivana Bolanča, Enes Vejzović , Ivan Grčić i Đorđe Kukuljica.

Iako je tijekom godina prepoznata kao jedna od najznačajnijih i najbolnijih ratnih hrvatskih drama 90-ih i iako je mjestom radnje, duhom i specifičnim humorom smještena na zagrebačku periferiju, CIGLA nije nikada postavljena u Zagrebu. Ovaj dramski prvijenac Filipa Šovagovića praizveden je u HNK u Splitu 1998. godine, a zadarska publika imala je priliku vidjeti predstavu u travnju 1999.godine.

CIGLA je drama o raspadu sustava, obitelji i pojedinca ispisana kao svojevrsna kronologija događanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995.

Ona je „vremensko putovanje“ koje prijelomnu 1991. godinu koristi kao metaforu za suočavanje s teretom naslijeđa prošlosti. U vrijeme kada je napisana i praizvedena bila je jedan svježi tekst o ratu i poraću, no u godini 2019., godina 1991., koja je svima nama nekakav međaš, nešto s čime se suočavamo svaki dan, postala je gotovo kao neka metafora života; danas uzbune i mobilizacije postoje u nekom drugom obliku, danas smo pucanjem, mobilizacijama, uzbunama i ratovima opterećeni na jedan drugačiji način – izjavio je Krešimir Dolenčić na konferenciji za medije povodom premijere u Zagrebu.

Riječ je dakle o socijalno osviještenoj i društveno relevantnoj predstavi koja suvremenim kazališnim postupkom i izvrsnim glumačkim kreacijama propituje utjecaj rata na obitelj i odnose, ali govori i o stravičnim posljedicama rata, gubljenju ideala i prepuštanje letargiji što sve više postaje nazivnik stanja nacije.

Ulaznice su u prodaji na sustavu https://www.croatia-tickets.com/hr/event/hnk-zadar-cigla-18-02-20-sati i na blagajni HNK Zadar ( radnim danom: 11-13h, 18-20h, subotom: 11-13h)

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program