5G u Hrvatskoj do kraja godine

Objavljeno: 21.2.2020. u 08:50
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Uvođenje 5G tehnologije očekuje se u Hrvatskoj potkraj godine, a velik dio posla odradit će naš tehnološki lider Ericsson Nikola Tesla. S vodećim operatorima razvijaju projekte modernizacije pristupne mreže. Mnogo je izazova pred tvrtkom s 3200 zaposlenih koja prošlu godinu završava s dosad najvećim rastom prihoda od 14 posto.

Hrvatski Telekom i A1 operator spremni su za uvođenje 5G mreže koju je Ericsson razvio širom svijeta. U Hrvatskoj se samo čeka da regulator objavi frekvencije.

- Naši operatori imaju najmoderniju infrastrukturu na svijetu baziranu na ericssonovoj tehnologiji mislim da taj postotak pokrivenosti korisnika 5G mreže u Hrvatskoj može biti preko 70 posto, rekla je predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević.

Iako zagrebačka tvrtka ima samo jedan posto udjela u prihodima globalne korporacije, na domaćem i izvoznom tržištu bilježe veliki rast.

- Najveći je rast na domaćem tržištu od 33 posto, rastemo na inozemnom tržištu od 11 posto dok na Ericssonovom tržištu rastemo 9 posto, kazao je financijski direktor Ericssona Nikole Tesle Damir Bušić.

I ne treba čuditi, jer sedam desetljeća Ericsson Nikola Tesla razvija tehnologije budućnosti, i to u tri razvojna centra, u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

- Mi u Ericksonu omogućavamo svojim 5G mrežama napredak pametnih tvornica i skladišta, rekla je menadžerica za digitalne usluge Barbara Pavelić Grbić.

Tu su i projekti pametnih gradova koje osmišljavaju njihovi stručnjaci. Ima ih oko 3200, a samo lani je zaposleno čak 270 novih informatičara i inženjera.

- Radi se na mnogim zanimljivim tehnologijama 5G, strojnog učenja i umjetne inteligencija i radeći na takvim projektima mogu doprinijeti razvoju hrvatskog društva, kazao je razvojni inženjer Luka Čulić Viskota.

- Zadovoljna sam plaćom. Dovoljna je da nisam razmišljala o odlasku u strane zemlje, kazala je razvojna inženjerka Andrea Petrović.

Prodorna tvrtka posvećena je i održivom poslovanju. Do kraja godine dovršit će veliku investiciju energetske obnove poslovnih zgrada.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.3/5 (65 votes cast)
5G u Hrvatskoj do kraja godine, 1.3 out of 5 based on 65 ratings

5 komentara za “5G u Hrvatskoj do kraja godine”

 1. Ivan Horvat

  TU MREŽU U HRVATSKOJ POD HITNO TREBA ZABRANITI!!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.4/5 (5 votes cast)
  • Što se dereš gIupane?!? Odi PIenkiju to poruči

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 2.3/5 (3 votes cast)
 2. Izuzetno štetna za zdravlje. Uz to i nepotrebna.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
 3. Sve sami znalci od komentatora! Vjerojatno od doma radite za “osam tisuća eura, osam tisuća eura!!!” Bravo stručnjaci!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.8/5 (5 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program