ZADARSKA BOLNICA NABAVILA VRLO VRIJEDAN UREĐAJ 1,3 milijuna kuna za djelotvornije neurokirurške postupke – evo tko su donatori…

Objavljeno: 13.1.2020. u 15:24
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Opća bolnica Zadar nabavila je vrlo vrijedan neuronavigacijski uređaj koji u današnje vrijeme predstavlja najviši standard u modernoj medicini. Fizičke osobe, privredni subjekti te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave pokazale su društveno osjetljivo ponašanje te su izdvajanjem vlastitih sredstava pridonijeli kupnji uređaja za neuronavigaciju.

Donacije su prikupljene pod sredstvima Lige protiv raka Zadar. Ukupna vrijednost uređaja iznosi 1.280.000,00 kn, a popis donatora nalazi se u niže navedenoj tablici:

Kupnja uređaja za neuronavigaciju omogućit će preciznije i djelotvornije obavljanje medicinsko-neurokirurških postupaka na mozgu. Opća bolnica Zadar korištenjem neuronavigacijskog uređaja osigurat će žiteljima grada Zadra, Zadarske županije kao i svim pacijentima najvišu razinu zdravstvene usluge u području neurokirugije, što će uvelike pridonijeti povećanju kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite.

Neuronavigacija kirurgu pruža intraoperativnu orijentaciju prilikom uklanjanja tumorskih procesa.

Točnost neuronavigacije u svjetskoj literaturi je uglavnom milimetarska dok je maksimalno odstupanje u nekim slučajevima do 1mm što predstavlja izrazito pouzdanu i sigurnu kliničku primjenu. Također prevenira oštećenje okolnih zdravih struktura, važnih krvnih žila i živčanih puteva te pomaže sačuvati od oštećenja važne regije u mozgu odgovorne za pokrete jednoga dijela tijela, govor i razumijevanje. Omogućava pristup na procese smještene u dubljim dijelovima mozga kod kojih je uklanjanje istih bez neuronavigacijskog sustava izrazito rizično ili nemoguće. Olakšava manipulaciju kirurškim instrumentima u uskom manevarskom prostoru te olakšava i uvodi nove pristupe (pristup kroz nos, pristup kroz obrvu itd.) na tumorske procese koji bez korištenja neuronavigacije nisu mogući niti dovoljno sigurni. Omogućava uzimanje uzoraka tkiva promijenjenoga dijela mozga radi patohistološke analize, a sve zbog daljnje terapije zračenjem ili kemoterapije. Neuronavigacija osigurava provjeru i sigurnost odstranjivanja cijelih tumorskih procesa bez ostatnih dijelova te time smanjuje mogućnost ponovnog vraćanja bolesti kod određenih vrsta tumora na mozgu. Omogućuje implementaciju svih radioloških sustava koji postoje u modernoj radiologiji te planiranje sigurnijih neurokirurških operativnih zahvata ovisno o kompjuterskim modelima koji neuronavigacijski softver rekonstruira. Zbog velike točnosti i preciznosti smanjuje se i trauma tkiva, smanjuju se otvori na lubanji koji se moraju učiniti da bi se pristupilo na procese na mozgu. Sve navedeno smanjuje stupanj mogućih komplikacija, trajnoga oštećenja živčanih struktura te nastanka trajnog invaliditeta što skraćuje boravak u bolnici, ubrzava postupak rehabilitacije i vraćanje u normalan život i rad.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
ZADARSKA BOLNICA NABAVILA VRLO VRIJEDAN UREĐAJ 1,3 milijuna kuna za djelotvornije neurokirurške postupke - evo tko su donatori..., 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program