ZA LJUBITELJE STRAVE I UŽASA U Sv. Filipu i Jakovu 4. FJAKA film festival

Objavljeno: 24.1.2020. u 17:38
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Udruga za kulturu i umjetnost U Pokretu In Flux, poziva na 4. FJAKA film festival koji se ovog puta organizira u sklopu projekta KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje, u petak 31. siječnja i u subotu 01. veljače u KINU, Ulica Ivana Danila 9 u Sv. Filipu i Jakovu. Slijedi najava:

“Dragi ljubitelji strave i užasa, rezervirajte vikend za 4. FJAKA film festival, koji se u petak 31. siječnja i u subotu 01. veljače, održava u kinu u Sv. Filipu i Jakovu!

U ovom izdanju festivala, koji se organizira u sklopu projekta KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje, bavimo se horror tematikom, pa vas pozivamo da uz klasike žanra, posjetite izložbu starih horror postera te uživate u glazbenoj slušaonici i filmskom horor kvizu.

Projekcije filmova i izložba održat će se u filipjanskom kinu, a kviz i slušaonica u Picigin baru na rivi u Sv. Filip i Jakovu.

Ulaz na sve događaje je besplatan!

U sklopu festivala održat će se i filmske radionice za djecu, koje će trajati tri dana, od 01.veljače do 03. veljače. Filmska radionica pokazat će polaznicima da film može poslužiti za predstavljanje raznih ideja, i da za njegov nastanak nije potrebna velika ekipa i puno opreme! Na taj način s vremenom će više cijeniti filmsku umjetnost i odlazak u kino te mogu steći motivaciju da se u budućnosti bave upravo nekim vidom filmske umjetnosti.

Fjaka Film Festival nastao je proteklih godina, od strane male skupine lokalnih entuzijasta i filmofila, čija je želja bila oživjeti lokalnu kino dvoranu te ukazati na bogatstvo i relevantnost filmske umjetnosti, ali i revitalizirati običaj odlaska u kino, kao relevantan društveni trenutak.

Filmski festivali danas su relevantni jer povezuju umjetnost vizualnog, kojim smo u potpunosti izloženi na svim razinama života te poticanje socijalizacije i kohezije društva i zajednice, u razdoblju kada se naglašava individualnost i kada dolazi do sve veće otuđenosti pojedinaca.

Nakon dosadašnjih vanjskih projekcija, ovogodišnji festival se prvi put održava u novo uređenom prostoru kina u Sv. Filip i Jakovu. Prvi dio festivala, koji traje dva dana, održava se u siječnju, a drugi dio održat će se u ožujku. Jedan i drugi dio festivala organizatori zamišljaju kao tematski, što znači da se svake godine prikazuju horor filmovi iz različitih razdoblja filmske umjetnosti te kultni filmovi cijenjenih filmskih autora.

Program festivala:

PETAK, 31.1.,

Otvorenje u 19.00 h uz izložbu starih horror plakata

19: 30; Haxan (1922), 91 min

Švedsko je danski nijemi film dovršen 1920. godine, a objavljen 1922. Napisao ga je i režirao Benjamin Christensen,a dokumentarni stil filma dramatiziran je horor sekvencama. Djelomično je utemeljen na Christensenovoj studiji Malleus Maleficarum, njemačkog vodiča za ispitivače iz 15. stoljeća, Häxan je studija o tome kako praznovjerje i nerazumijevanje bolesti i mentalnih bolesti mogu dovesti do histerije u lovu na vještice.

21: 15; Brotherhood of Satan (1971), 92 min

U malom gradu događa se niz ubojstava – ukupno 26! Starješine sela htjeli bi pozvati u pomoć, ali sve veze s vanjskim svijetom su prekinute. Tko je odgovoran? Film su proizveli glumci L.Q. Jones i Alvy Moore kao svojevrsno zagrijavanje za proslavljenog “Dječaka i njegovog psa”.

SUBOTA 1.2.,

Otvorenje u 19.00 h uz izložbu starih horror plakata

19:30: Carnival of Souls (1962), 78 min

Carnival of Souls američki je neovisni horor film iz 1962. godine. Napisao ga je, producirao i režirao Herk Harvey, a glumila je Candace Hilligoss. Njegov zaplet prati Mary Henry, mladu ženu čiji se život zakomplicira nakon prometne nesreće. Ona se seli u novi grad, gdje se ne može asimilirati sa mještanima, a privlači se paviljonu napuštenog karnevala.

21:00; The Evil Dead (1981), 85 min

Zla smrt (eng. The Evil Dead) horor je film iz 1981. godine scenarista i redatelja Sama Raimija, a u glavnim ulogama su Bruce Campbell, Ellen Sandweiss i Betsy Baker. Radnja filma prati pet studenata koji odluče provesti nekoliko dana u napuštenoj drvenoj kolibi u šumama Tennesseeja. No, njih odmor pretvara se u noćnu moru kada otkriju audio snimku čijim preslušavanjem oslobode drevne sile zla.

*nakon projekcija održat će se slušaonica u Picigin baru

NEDJELJA, 2.2.

Filmski horor kviz u Picigin baru u 17 sati

*broj mjesta je ograničen, prijave na broj 095 527 08 63 (Tereza)

SUBOTA 01.02.- PONEDJELJAK 03.02, od 15:00 do 18.00 h

Filmske radionice u kinu Sv. Filip i Jakov

Informacije i prijave na radionice na broj: 098 9356 484

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program