Uskoro skuplje cigarete?

Objavljeno: 25.1.2020. u 13:25
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Uskoro se može očekivati poskupljenje cigareta jer je Ministarstvo financija u javnu raspravu poslalo prijedlog nove uredbe kojim predviđa povećanje specifične trošarine na cigarete za 40 kuna za tisuću komada, a planira uvesti trošarine i na neke nove duhanske proizvode, među njima i na e-tekućine i grijane duhanske proizvode.

Ministarstvo financija je, naime, u e-savjetovanje uputilo prijedlog nove uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, a javna rasprava će trajati do 3. veljače.

Prema tom prijedlogu, specifična trošarina na cigarete bi sa sadašnjih 335 kuna za tisuću komada porasla na 375 kuna, dok bi proporcionalna trošarina ostala na 34 posto od maloprodajne cijene.

Minimalna trošarina na cigarete povećala bi se za 74 kune, sa 755 kuna na 829 kuna za tisuću komada. Ta se minimalna trošarina plaća ako je iznos ukupne specifične i proporcionalne trošarine niži od ukupnog iznosa propisane minimalne trošarine.

Ministarstvo u nacrtu predlaže da trošarina na sitno rezani i ostali duhan za pušenje ostane na 600 kuna za jedan kilogram.

No, u odnosu na važeću uredbu, koja je na snazi od prosinca 2018. godine, uvodi i pet novih kategorija duhanskih proizvoda na koje bi se ubuduće plaćala trošarina – cigare i cigarilose, grijane i nove duhanske proizvode te e-tekućinu.

Tako bi se na e-tekućine plaćala trošarina od jedne kune za jedan mililitar, a na grijane duhanske proizvode iznosila bi 600 kuna za jedna kilogram.

Trošarina od 600 kuna za tisuću komada plaćala bi se ubuduće i na cigare i cigarilose, a i na novi duhanski proizvod bi se plaćala trošarina, i to od 600 kuna za kilogram.

Nakon što prođe javno savjetovanje, novu uredbu treba prihvatiti i hrvatska Vlada.

S obzirom i na nove duhanske proizvode koji bi bili obuhvaćeni trošarinskim sustavom, promijenio bi se i sam naziv uredbe – o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, dok joj je sada naziv uredba o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje.

Uobičajeno više trošarine znače i poskupljenje cigareta. Zadnji je put Vlada povećala trošarine na cigarete krajem 2018. godine, a nakon toga su cigarete poskupjele za oko dvije kune po kutiji.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

5 komentara za “Uskoro skuplje cigarete?”

 1. Lažni Branitelj

  Za pušače i alkose, uvesti posebnu tarifu za zdravstveno, trošarine na alkohol, duhan i sl. proizvode dignuti za 500 %.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
 2. Zdravkodren

  Slabo to oni poskupljuju cigarete i poroke općenito
  Kunu po kunu
  To treba odjednom pet kuna po kutiji

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
 3. Old Shutterhand

  Vas dvoje iznad pušite onda jedan drugom, i svi sretni

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
 4. Zdravkodren

  Po kulturi da se zaključiti da si iz čovanskog kraja

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 5. Lažni Branitelj

  Kad zna da “pušenje” izaziva sreću, onda se da zaključiti, da je “mudrac”, konzument ovisnik “pušenja”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program