U ZEMUNIKU KRSTIČEVIĆ, ŠUNDOV I KRIŽANEC Pilot kiowe poginuo, za članom posade se traga – obustavljen let svih Kiowa

Objavljeno: 27.1.2020. u 15:24
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika HRZ-a

Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior poginuo je u padu helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće.

U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade.

Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

- Naši časnici su već bili kod obitelji stradalog pilota. Shvaćam interes javnosti za detaljnim informacijama. Odmah smo reagirali i sazvali ovu konferenciju za medije. Tijekom letačke aktivnosti na prostoru Zablaća i otoka Zlarina, u more je iz za sada neutvrđenog razloga došlo do pada helikoptera Kiowa Warriro s dva člana posade. Po saznanju odmah su poduzete sve mjere u cilju njihova pronalaska i spašavanja. Jedan pilot je pronađen i nažalost preminuo. U tijeku intenzivna potraga za drugim. Sukladno pravilniku o zrakoplovnim nesrećama formirao sam Povjerenstvo na čelu kojega je glavni vojni zrakoplovni istražitelj, s ciljem da se istraže sve okolnosti nastanka ove nesreće. U sastavu Povjerenstva bit će i ostali zrakoplovni stručnjaci. Upoznao sam predsjednicu RH i predsjednika Vlade sa svim događajima. Kao što sam već rekao, naši časnici su s obiteljima pilota kako bi im pružili pomoć i podršku. I mi ćemo nakon konferencije posjetiti obitelji, naše misli su uz obitelji naših pilota i pružit ćemo im potporu u ovom teškom i bolnom trenutku, rekao je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov rekao je da je ovo bila jedna obučna planska aktivnost u potpori Zapovjedništvu Specijalnih snaga za združene vježbovne aktivnosti u 2020. godini.

- Nakon dojave o ovom nesretnom događaju, zapovijeđena je obustava leta svih helikoptera Kiowa Warriors, dok se ne utvrdi uzrok pada. Ja sam isto tako formirao Povjerenstvo kao načelnik Glavnog stožera za utvrđivanje glavnih uzroka ovog izvanrednog događaja. Po dojavi o padu helikoptera pokrenuli smo sve mehanizme i snage za traganje i spašavanje iz Divulja iz Zadra u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. U područje pada helikoptera upućen je brod Hrvatske ratne mornarice s interventnom brodicom, medicinskim timom i timom ronitelja. Upućena je i brodica zapovjedništva specijalnih snaga s timom ronitelja koji će s timom ronitelja MUP-a dalje provoditi aktivnosti u cilju pronalska drugoga tijela našeg pilota, rekao je Šundov, dodavši da se zapravo traga za drugim pilotom.

Ustrojen je i psihološki tim za potporu pilotima koji su sudjelovali u zajedničkom letu. Let je bio u paru. Prema trenutnim informacijama od pratitelja koji je bio iza aviona, do udara o more je došlo na vrlo niskoj visini. Za konferenciji je rečeno da se zadaća izvršavala “točno onako kako je trebala”. Destinacija je bila Lora.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) brigadni general Michael Križanec iznio je detalje dosad poznate o nesreći:

- Izražav sućut obitelji kolege koji je poginuo, uz nadu da za drugoga još ima nad.e U 10.20 je helikopter 327 krenuo na svoj zadnji let u paru, sa zadaćom navigacijskog leta i preleta iz Zemunika u Loru, kako bi večeras podupro ZSS u provedbi obuke, počeo je.

U akvatoriju kod Zablaća helikopter je za sada iz neobjašnjivh razloga udario o more. Drugi helikopter koji mu je bio u pratnji u paru s njim ostao je na mjestu događaja, dozivajući pomoć od lokalnih ribara i radiovezom od Službe za potragu i spašavanje iz Divulja.

- Ribari su uspjeli izvući jedno tijelo i dovesti ga do obale, gdje je počela reanimacija i pokušaj Hitne pomoći da ga se oživi, spasi: međšutim evidentno nisu uspjeli, kolega je preminuo, rekao je Križanec na rubu suza.

Rekao je i da je helikopter 327 bio proizveden 2011. godine, s ukupnim naletom od 520 sati od proizvodnje.

Olupina se sada nalazi na dubini od 30 metara, ronioci su u akciji i potrazi za drugim pilotom.

Zbog obitelji nisu željeli objaviti imena dvojice pilota.

- U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade. Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, objavili su iz MORH-a.

Grabar-Kitarović s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu helikoptera

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović priopćila je da je s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu vojnog helikoptera kod otoka Zlarina.

- Dok iščekujemo cjelovite obavijesti o sudbini dvojice članova posade, u molitvama i mislima smo uz njihove obitelji, rekla je predsjednica.

Ustvrdila je kako je sigurnost naših zrakoplovnih posada prvi prioritet pa očekuje temeljitu istragu o uzrocima nesreće.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 2.7/5 (3 votes cast)
U ZEMUNIKU KRSTIČEVIĆ, ŠUNDOV I KRIŽANEC Pilot kiowe poginuo, za članom posade se traga - obustavljen let svih Kiowa, 2.7 out of 5 based on 3 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program