SIJEČANJSKI POPUST U utorak “Tri verzije života” u HNK Zadar

Objavljeno: 17.1.2020. u 14:15
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

U utorak, 21. siječnja u 20 sati pogledajte novu predstavu HNK Zadar, TRI VERZIJE ŽIVOTA prema djelu Yasmine Reze, francuske spisateljiice, glumice i redateljica, jedne od najizvođenijih suvremenih francuskih dramatičarki čija djela su prevedena na 35 svjetska jezika i izvode se diljem svijeta. Režiju potpisuje Nine Kleflin. Predstava je premijerno izvedena u prosincu 2019.

Neobična situacija u koju su uključena dva bračna para, jedna obična večer i jedna neobična zabuna. Kad se gosti pojave na večeri, čitav jedan dan prerano, neprilike iskrsavaju posvuda. Hrane ima premalo, vina previše…

Iskoristite posebnu ponudu u siječnju! Pogledajte predstavu po promotivnoj cijeni ulaznice od 40,00 kuna. Prodaja ulaznica na sustavu Croatia Ticekts i na blagajni HNK Zadar (11-13, 18-20 h, subotom od 11 do 13h).

Hrvatsko narodno kazalište Zadar

Yasmina Reza

TRI VERZIJE ŽIVOTA

prijevod/ Martina Mencer Salluzzo

režija / Nina Kleflin

scenografija/John Čolak

kostimografija/Marija Šarić Ban

autor glazbe/Ivan Ivić

oblikovanje svjetla/Ivo Nižić i Frane Papić

uloge:

HENRI …………………….Davor Jureško

SONIA……………………..Žana Bumber

HUBERT FINIDORI………Alen Liverić

INES FINIDORI…………..Tamara Šoletić

Basnu Lisica i roda izvode Ninina Kleflin i Mimi Zadarski

Pjesmu Lisica i roda izvodi Nikolina Belan.

Inspicijent: Mimi Zadarski

Fotograf: Željko Karavida

Komediju «Tri verzije života» Yasmina Reza je napisala 2000. godine i djelo je odmah doživjelo brojne izvedbe i prijevode.

Prva izvedba u Hrvatskoj održana je 17. listopada 2004. u kazalištu Mala scena u Zagrebu u režiji Ivice Šimića, prijevodu Martine Menzer Salluzzo i to u sljedećoj podjeli: Boris Svrtan, Nataša Janjić, Ivica Zadro i Vitomira Lončar koja je za ulogu Ines Finidori nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta (2005) i nagradom Zlatni smijeh na Danima satire (2005)

O predstavi:

Ova istančana komedija karaktera donosi nam neobičnu situaciju u koju su uključena dva bračna para, jedna obična večer i jedna neobična zabuna. Kad se gosti pojave na večeri, čitav jedan dan prerano, neprilike iskrsavaju posvuda. Hrane ima premalo, vina previše, pa neoslovljene napetosti bujaju.

Vještim dramaturškim postupkom autorica istu situaciju postavlja u tri različite verzije, iz tri različita ugla gledanja, iz tri energetski posve različita naboja. Uz britke, duhovite, majstorski napisane dijaloge ona publiku zabavlja na originalan i provokativan način, izazivajući nas da promislimo o tome kako vidimo vlastiti život. Ogoljeni od forme, iznenađeni u privatnoj situaciji svojih dnevnih napetosti, sukoba i briga, naši junaci pokušavaju što bolje dočekati goste. No ti su gosti ogledalo njihovih strahova, nelagoda i tajni. Autorica nas izaziva da promislimo koja je od verzija života što ih gledamo u toj komediji istinita. Jedna, nijedna, ili sve tri? Što se zaista dogodilo? Ovaj se komad poigrava s tezom da nam se dogodilo samo ono što smo doživjeli, da su događaji bili onakvi kakvi odjekuju u našoj nutrini, a da objektivna stvarnost možda i ne postoji. Čini se kao da tri verzije života dopuštaju da sami ispišemo i svoju četvrtu verziju.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program