PULJIĆ KOD PLENKOVIĆA “Važan redoviti dijalog državnih institucija i Crkve”

Objavljeno: 21.1.2020. u 10:03
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima u Zagrebu u povodu početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije predstavnike Vijeća biskupskih konferencija EU (COMECE) na čelu s predsjednikom Vijeća luksemburškim nadbiskupom kardinalom Jean-Claude Hollerichom te predstavnike Konferencije europskih Crkava (CEC) na čelu s predsjednikom Konferencije pastorom Christianom Kriegerom, priopćeno je na mrežnim stranicama Vlade RH.

Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić te zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Uz premijera na sastanku su bili i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, kao i ministri te saborski zastupnici.

Sastanak je protekao u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, a sugovornici su razmotrili niz aktualnih tema od značenja za budućnost Europe poput pitanja demografije, digitalizacije, ekologije i migracija. Istaknuta je važnost Konferencije o budućnosti Europe te potreba da se u njezin okvir uključe svi društveni čimbenici. Naglašena je i važnost međukulturnog i međureligijskog dijaloga, kao i suradnja s vjerskim zajednicama, istaknuto je u priopćenju.

Premijer Plenković predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te naglasio da će Hrvatska promicati dogovor među državama članicama u duhu konsenzusa i međusobnog uvažavanja. S obzirom da polovina država članica EU-a kao i Hrvatska ima negativan prirodan prirast, predsjednik Vlade osvrnuo se na napore hrvatskog predsjedništva u osnaživanju demografske revitalizacije i položaja obitelji na europskoj razini, nakon što je demografija na zahtjev Hrvatske uključena u „Strateški program EU-a 2019.-2024.“.

U pogledu zauzimanja Hrvatske za nastavak europskog puta zemalja jugoistoka Europe, razgovaralo se i o pripremama za zagrebački sastanak na vrhu na kojem će se otvoriti tema budućih odnosa Europske unije i država jugoistoka Europe.

Predstavnici COMECE-a i CEC-a izrazili su zadovoljstvo sastankom te su dali svoj osvrt na prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Posebno su istaknuli značenje i ulogu Europske unije u promicanju i zaštiti prava na slobodu vjere i uvjerenja unutar svojih granica, kao i u odnosima s trećim zemljama, ističe se u priopćenju iz Vlade RH.

Kardinal Josip Bozanić izjavio je da je na susretu visokih predstavnika hrvatskih vlasti i kršćanskih Crkava u Europi istaknuta važnost dijaloga kršćanskih Crkava i političkih zajednica, piše IKA.

U Briselskom ugovoru ističe se da dijalog treba biti transparentan, otvoren i redovit, pojasnio je kardinal Bozanić. Prema kardinalovim riječima, na sastanku je istaknuta važnost redovitog dijaloga državnih institucija i Crkve, što se želi nastaviti.

Nakon susreta susreta s predsjednikom Vlade RH u Banskim dvorima u Zagrebu 20. siječnja u povodu početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, predsjednik Vijeća biskupskih konferencija EU (COMECE) luksemburški nadbiskup kardinal Jean-Claude Hollerich osvrnuo se na teme razgovora.

Od brojnih tema izdvojio je najavu konferencije o budućnosti Europe, migracije i pitanje azila i jugoistočno proširenje Europske unije. „U mnogim smo područjima otkrili da se slažemo s Vladom Republike Hrvatske.

Bio sam ugodno iznenađen visokom razinom Vladinog izaslanstva i njihovom otvorenošću te razinom promišljanja europskih pitanja. Uvjeren sam da će šest mjeseci hrvatskog predsjedanja biti vrlo plodno za Europsku uniju”, istaknuo je kardinal Hollerich. (IKA)

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (5 votes cast)
PULJIĆ KOD PLENKOVIĆA "Važan redoviti dijalog državnih institucija i Crkve", 1.0 out of 5 based on 5 ratings

1 komentar za “PULJIĆ KOD PLENKOVIĆA “Važan redoviti dijalog državnih institucija i Crkve””

  1. Jesmo li sekularna država?
    Loma trasu

    Zadnji!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program