PUŠTEN U RAD VJETROPARK Vjetrenjače pod Velebitom proizvode struju za 6.000 kućanstava

Objavljeno: 18.1.2020. u 15:16
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Na području Jasenica pušten je u rad vjetropark pod Velebitom. Pet turbina godišnje će proizvoditi 22 gigavatsata električne energije, što je dovoljno za opskrbu šest tisuća kućanstava. U planu je gradnja još pet vjetroagregata te postrojenje za proizvodnju električne energije dobivene iz sunca, piše Radio Zadar.

Prije više od dvadeset godina u Općini Jasenice razmišljalo se o gradnji vjetroparka, no ti su planovi postali stvarnost tek sada, rekao je načelnik Općine Martin Baričević. Dodao je kako su prepreke bile brojne – od neriješenih imovinsko-pravnih odnosa do nepovjerenja investitora. Općina Jasenica svoj gospodarski prosperitet vidi kroz obnovljive izvore energije, rekao je Baričević, istaknuvši da će se u tom smjeru razvijati sukladno svim zakonima RH.

A o potencijalu projekta, vrijednog oko 15 milijuna eura uime austrijsko-slovenski konzorcij Kelag – Interenergo govorili su i čelni ljudi tih dviju tvrtki. Istaknuli su kako će energija dobivena iz vjetroturbina biti dovoljna za godišnju opskrbu električnom energijom šest tisuća kućanstava.

Plan je istoga konzorcija uložiti i u proizvodnju električne energije dobivene iz sunca, i to preko puta bazena s opasnom lužinom. O sanaciji svih potencijalnih zagađivača Zrmnanje i cijelog tog područja u Jasenicama je govorio i premijer Andrej Plenković. Moramo tražiti dugoročno rješenje koje će cijeli taj kraj koji je na neki način ostao u “offsideu”, s obzirom na taj projekt koji nikada nije zaživio, napraviti i učiniti i ekonomski isplativijim, rekao je predsjednik Vlade.

Konkretne planove iznio je načelnik Baričević. Jedna od ideja je i da bude plinska elektrana na tom dijelu gdje je vlasništvo Grada Obrovca,a ideja Općine Jasenice je da se u tim bazenima dogodi akumulacija i da bude hidroelektrana, te da gornje jezero bude negdje na Velebitu, kaže načelnik Općine Jasenice.

A u općini s oko tri tisuće stanovnika, dobra vijest je i početak gradnje dječjega vrtića za pedesetero djece, vrijednosti gotovo 11 milijuna kuna.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
PUŠTEN U RAD VJETROPARK Vjetrenjače pod Velebitom proizvode struju za 6.000 kućanstava, 5.0 out of 5 based on 1 rating

1 komentar za “PUŠTEN U RAD VJETROPARK Vjetrenjače pod Velebitom proizvode struju za 6.000 kućanstava”

  1. Odlično. Nešto se pokreće :D

    Visok!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program