OBJAVILI SU LISTU NAJMOĆNIJIH ZEMALJA SVIJETA: Na prvom mjestu je SAD, a evo gdje je Hrvatska; Srbija je “debelo” ispred nas

Objavljeno: 21.1.2020. u 18:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

U američkoj analizi spominju i naših 1000 otoka, poznate tvrđave na obali, ali i Dubrovnik ju kojem je, podsjećaju, snimana HBO-ova “Igra prijestolja”

SAD, Rusija i Kina i ove godine predvode skupinu najmoćnijih zemalja na svijetu. Popis je objavila medijska kompanija US News i Wolrd Report, a temelji se na utjecaju država te njihovoj političkoj, ekonomskoj i vojnoj moći.

Popis od 80 najmoćnijih zemalja na svijetu nastao je kroz odgovore 21.000 ljudi. Na njemu su se našle i Hrvatska, Srbija i Slovenija. Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje se plasirala Srbija koja se našla na 44. mjestu u odnosu na lanjsko 52.

“Srbija je mala zemlja u jugoističnoj Europi. Suvremena Srbija oslikava kontradikciju moderne Europe – kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je i dalje se vodi regionalnim suparništvom i etničkom tenzijom”, opisuju u izvještaju.

Hrvatska se našla podosta ispod Srbije – na 67. mjestu. Mali je to napredak u odnosu na prošlu godinu kada smo bili 75. O nama kažu kako smo nastali na križanju velikih povijesnih kretanja istoka i zapada.

“Politička previranja oblikovala su današnje granice koje se protežu uz Bosnu i Hercegovinu s jedne i Jadransko more s druge strane. Hrvatska je najmlađa članica Europske unije poznata po brodogradnji, ali i jakom turističkom sektoru koji je stedište njihove ekonomije. Obveze koje nameće EU natjerale su Hrvatsku da se fokusira na smanjenje javnog duga kao i na borbu protiv organiziranog kriminala”, dodaje se.

Spominju i naših 1000 otoka, poznate tvrđave na obali, ali i Dubrovnik u kojem je, podsjećaju, snimana HBO-ova “Igra prijestolja”.

Spominju i Nikolu Teslu, pasminu “dalmatinac” te kravatu.

Susjedna Slovenija našla se na 73. mjestu. Za nju ističu da je obavila uspješnu tranziciju u kapitalitam te da su usluge poput turizma zauzimaju dvotrećinski udio u njihovoj ekonomiji. Ističu i industriju, građevinu te poljoprivredu.

“Zemlja je 2012. upala u recesiju zbog europske financijske krize, ali brzo se oporavila i ponovno postala jedna od najbogatijih slavenskih zemalja”, pišu u analizi

Osim SAD-a koji je na prvom, Rusije koja je na drugom i Kine na trećem mjestu, među prvih 10 najmoćnijih zemlja našle su se i Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Japan, Izrael, Južna Koreja i Saudijska Arabija.

US News provoplasiranu Ameriku naziva “najdominantnijom svjetskom ekonomskom i vojnom silom”. Za Rusiju pišu da je najveća po površini te da se ustalila na drugom mjestu dok za Kinu ističu da je dom najstarije civilizacoije na svijetu i zemlja s najviše stanovnika.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

8 komentara za “OBJAVILI SU LISTU NAJMOĆNIJIH ZEMALJA SVIJETA: Na prvom mjestu je SAD, a evo gdje je Hrvatska; Srbija je “debelo” ispred nas”

 1. Nikolu Teslu ??!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 2. Servija debelo ispred nas?
  O svašta,po broju stanovnika vjerojatno?
  Ili po ukradenom jna oružju 90%

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (2 votes cast)
 3. Pasminu DaImatinac ??
  Zemljo profundaj se!

  Zadnji!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 4. Evo ga,okot

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.3/5 (4 votes cast)
 5. @kacijola

  https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=magazin&id=2150113

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (3 votes cast)
 6. @Kut…, mrš u kućicu!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (4 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program