NOĆ MUZEJA 2020. Bogat cjelovečernji program u MAS-u

Objavljeno: 28.1.2020. u 15:42
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Muzej antičkog stakla u Zadru i ove godine sudjeluje u manifestaciji NOĆ MUZEJA 2020. koja će se održati ovaj petak, 31.siječnja s početkom u 18,00 sati.

Za tu prigodu pripremili su bogat cjelovečernji program koji uključuje i otvorenje dvije nove izložbe. U maloj izložbenoj dvorani Muzeja u 19,00 sati otvoriti će se izložba “Staklo Aserije” čiji su autori dr. sc. Ivo Fadić i dr. sc. Berislav Štefanac, a potom u 19,30 u velikoj izložbenoj dvorani slijedi otvorenje izložbe “Stakleni izazovi” Art Glass studija BOKART .

STAKLO ASERIJE – ANTIČKO STAKLO IZ FUNDUSA ARHEOLOŠKOG MUZEJA U SPLITU

Izložbom “Staklo Aserije” autora dr. sc. I. Fadića i dr. sc. B. Štefanca predstavlja se raznoliki repertoar staklenih artefakata iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu. Zbirka je nastala u prvoj polovici 20. stoljeća, uglavnom otkupom i donacijama. Prema podatcima iz muzejskih inventarnih knjiga predmeti su otkupljivani od mještana sela Podgrađe, krajem dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća. U tom je vremenu lokalno stanovništvo uslijed obrade polja nailazilo na bogate rimske grobnice s mnoštvom staklenih priloga. Tipološka raznovrsnost i dobra očuvanost predmeta pružaju vrijedno izvorište podataka o društveno-ekonomskim prilikama Aserije u vrijeme procvata Rimskog Carstva.

U zbirci s više od 260 cjelovitih eksponata zapažena je oblikovna raznolikost u okvirima tehnološko-estetskih postignuća antičkog staklarstva od 1. do 5. stoljeća poslije Krista. Unutar predstavljenog korpusa sadržani su gotovo svi elementi u kojima se mogu pratiti razvojne faze staklarske produkcije sa slojevitim prikazom estetskih poimanja i stilskih promjena.

Većina primjeraka ubraja se među tipične ranocarske proizvode 1. i 2. stoljeća izrađene tehnikom slobodnog puhanja. Tu spadaju razne forme kozmetičkih bočica (balzamariji i unguentariji) te razni oblici stolnog posuđa (boce, čaše, zdjelice). Među očuvanim staklom iz grobova Aserije posebnu pažnju privlače velike urne, spremnici za pohranu spaljenih ostataka pokojnika.

U kolekciji je vidljiv i manji broj proizvoda puhanih u kalup, poput kvadratičnih bočica, boca i vrčeva. Pojedini primjerci imaju reljefni ukras na dnu, odnosno pečat proizvođača – majstora ili vlasnika radionice. Poseban raritet predstavlja reljefno puhana čaša s lotosovim pupoljcima koja jasno ukazuje na trgovačke veze i kontakte Aserije s udaljenim područjima istočnog Mediterana.

Izložba STAKLENI IZAZOVI, Art Glass Studio BOKART

Tvrtka BOKART d.o.o. osnovana je 2003. godine. Slijedi njihova najava:

“Inspiraciju za ime pronašli smo u jednoj od pet dubrovačkih kula – BOKAR. Kroz godine smo stjecali nova znanja, vještine i ono najbitnije, vrijedne zaposlenike koji s nama dijele ljubav prema staklu. Danas imamo 15 zaposlenih. Uvijek smo u potrazi za vrijednim i sposobnim pojedincima koji uživaju u svom poslu. Nakon dvanaest godina predanog rada iza sebe imamo uspješno završene projekte u preko 20 država.

Vjerujemo u neograničenu kreativnost i zaigranost te stalnu potragu za novim i neobičnim obradama stakla. S obiteljskom tradicijom prenošenja znanja kroz 3 generacije, uspostavili smo visoku razinu kvalitete i inovativnosti. Postali smo vodeća regionalna tvrtka specijalizirana za dekorativna i art stakla u arhitekturi.

Imamo reputaciju inovativne tvrtke i u mogućnosti smo izraditi i najzahtjevnije zadatke. Od početka predano radimo te uvijek stremimo najvišoj kvaliteti. U nepunih 10 godina ovladali smo većinom tehnika koje su dostupne za obradu stakla, ali i sami osmislili nove!

Bokart je vodeća tvrtka na području primjene art i dekorativnog stakla u arhitekturi. Stečeno znanje, iskustvo i niz različitih dekorativnih tehnika obrade stakla omogućuje nam da uspješno izvedemo i najzahtjevnije projekte. Naš cilj je promovirati i implementirati moderno art staklo u arhitekturi nudeći široki spektar standardnih ali i jednistvenih rješenja. Stremimo savršenstvu. Naš moderni proizvodni pogon i vrhunski stručnjaci osiguravaju uspješno izvođenje i najzahtjevnijih arhitektonskih projekta.

Brojni sakralni projekti izvedeni od strane tvrtke Bokart pokazuju sinergiju znanja, iskustava i tehnologije s umjetničkom vizijom koja odražava istančano teološko znanje i poznavanje arhitehtonske specifičnosti lokaliteta projekta. Sakralna umjetnost nosi oznaku bliskosti okolini i lokalitetu kojeg će oplemeniti, te potpis vizije umjetnika koji će svojom interpretacijom prenjeti duhovna poimanja ljepote.

Naš proizvodni pogon, površine preko 1800 m2, smješten je u Dugom Selu, a nije ni slučajnost da se ulica u kojoj se nalazimo zove Staklarska. Nakon 12 godina rada, dokaz je kvalitete uspješan plasman naših proizvoda na europsko tržište putem BOKART franšizera za Austriju, Francusku i Nizozemsku… Naš je svakodnevni cilj unaprijediti postojeću kvalitetu svih proizvodnih procesa, a formula našeg uspjeha je jednostavna, mislimo da su briga o zaposlenicima, ulaganje u razvoj i nove tehnologije ključni za uspješnu budućnost.

Izazove prihvaćamo svakodnevno, a granice ne poznajemo.”

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program