Koronavirus stigao u Europu, potvrđena dva slučaja: “Bit će ih još”

Objavljeno: 25.1.2020. u 08:44
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Dvije osobe zaražene su koronavirusom u Francuskoj, potvrdila je tamošnja ministrica za AFP.

Francuska ministrica zdravstva Agnes Buzyn priopćila je kako su u Francuskoj zabilježena dva slučaja zaraze koronavirusom.

Kazala je kako je jedan slučaj potvrđen u Bordeauxu, a drugi u blizini Pariza, piše The Independent.

Ministrica je rekla da su obje zaražene osobe putovale u Kinu i da očekuje kako će se u Francuskoj pojaviti još slučajeva zaraze.

“Imamo dva slučaja.Vjerojatno će biti i drugih”, rekla je.

Ministrica smatra da je razlog tome što je Francuska prva europska zemlja u kojoj je potvrđena pojava koronavirusa to što su njeni stručnjaci razvili pretragu koja omogućava brzu dijagnozu te bolesti.

“Jedan od oboljelih ljudi, 48-godišnji muškarac, prošao je kroz Wuhan, epicentar kineske epidemije, prije nego što se u srijedu vratio u Francusku. Sada se nalazi u bolnici u Bordeauxu”, rekla je ministrica.

Kazala je kako nema puno informacija o drugoj osobi koja je hospitalizirana u Parizu, ali da zna da je također putovala u Kinu.

Prema francuskim novinama Le Monde, pacijent iz Bordeauxa je 48-godišnji Francuz kineskog porijekla, a prevezen je u bolnicu nakon što je zadobio simptome nalik gripi.

Buzyn je savjetovala svim osobama koje sumnjaju da su zaražene koronavirusom da ne idu u bolnice jer bi na taj način mogle zaraziti druge ljude, već da nazovu poseban broj gdje će saznati kako dalje postupiti, piše Reuters.

Dodala je kako planira održavati redovne dnevne konferencije za novinare kako bi javnost bila informirana o daljnjem razvoju situacije.

Podsjetimo, broj zaraženih novim tipom koronavirusa u središnjoj Kini popeo se na više od 800 osoba, a umrlo ih je 26.

Istodobno je kineska provincija Hubei, u kojoj se virus i pojavio, zatražila veću financijsku pomoć od državnih vlasti. Zasad je u 11 gradova provincije Hubei obustavljen javni prijevoz.

Grad Wuhan ubrzao je gradnju nove bolnice s tisuću kreveta za oboljele.

Novi virus pripada skupini virusa koji je uzrokovao SARS, bolest od koje je prije 17 godina umrlo 800 ljudi širom svijeta, a također se počela širiti iz Kine.

U SAD-u je identificiran drugi slučaj zaraze koronavirusom, priopćeno je danas iz američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Radi se o pacijentici iz Chicaga u 60-im godinama. Trenutno se nalazi u sobi za izolaciju u gradskoj bolnici. Vratila se iz Wuhana u Chicago 13. siječnja. Budući da nije bila bolesna tijekom putovanja, zdravstvene vlasti smatraju da tada nije mogla zaraziti druge osobe. Pri povratku u Chicago imala je ograničen broj kontakata s poznanicima i članovima obitelji.

U dobrom je zdravstvenom stanju i oporavlja se.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program