KOLUMNA Je li Zadar i čija politička utvrda, te tko ima bolju reklamu?

Objavljeno: 08.1.2020. u 11:37
Autor: , e-mail: online@znet.hr

HDZ je na sinoć održanoj sjednici u Zagrebu analizirao uzroke poraza Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima. Time se više ili manje bavi i ostatak nacije. Prema jednima, krivac je sama kampanja, drugi tvrde da su krive podjele unutar stranke, neki kažu čak i to da je politika HDZ-a otišla – previše ulijevo?

Na zagrebačkom sastanku okupili su se svi relevantni ljudi ove stranke, te je između ostaloga dogovoreno da sve županijske organizacije naprave svoju političku analizu, posebno u odnosu na opće izbore 2015. godine.

Malo smo analizirali i mi. Koliko god HDZ galamio protekla tri desetljeća da je Zadar – njihova utvrda, jednako glasni su i njihovi oponenti s Trga pet bunara (koji u ovom trenutku zapravo ne postoje), a sa uvjeravanjem kako je ta teza labava.

Nelegitimna ekipa s Pet bunara, dakle, predstavljajući nelegitiman zadarski SDP – u nastajanju ili nestajanju, tek ćemo vidjeti – pobjedu Zorana Milanovića kojeg su podržali na izborima pripisala je sebi samima i u znak potvrde toga dobila prve stupce u zadarskim medijima nakon nedjelje navečer.

Ali na stranu s time.

Zaista, je li Zadar “utvrda” i, ako jest, čija?

Prvo, SDP (s koalicijskim partnerima ili sam) nikada nije pobijedio ni na jednim lokalnim izborima u Zadru.

Bilo ih je sedam:

Drugo, od pet parlamentarnih izbora unazad 20 godina, HDZ je u gradu Zadru pobijedio tri, a SDP dva puta:

Točnije, izlazeći trinaest puta na (opće i lokalne) izbore u 25 godina (graf dolje), Zadrani su se dva puta u većem broju opredijelili za SDP.

Na jedanaest izbora provedenih u gradu Zadru ishod je bio pozitivan za HDZ:

SDP je u Zadru, dakle, dvaput slavio – 2000. i 2011. godine.

Prvo na krilima Račanovog “proljeća” koje je nudio nakon deset godina rata i poraća, a drugo nakon više od deset godina, na krilima afere Sadaner i Kukuriku koalicije koja se, neformalno, raspala nakon dvije godine. Za kaznu, broj glasova SDP-u u Zadru na izborima 2013. prepolovljen je.

HDZ je, dakle, taj koji otvara vrata rijetkih pobjeda SDP-a. Manje se pogreške praštaju, a kažnjavaju se samo one najteže.

Kako Plenkovićev mandat nisu obilježile spektakularne ili spektakularno praćene afere, a isto je i sa HDZ-om i Dukićem na lokalnoj razini, SDP u Zadru (ne možemo reći zadarski SDP jer, ponavaljamo, takav ne postoji!?) za posljednji rezultat, onaj iz 2017., ima 5.448 glasova.

Kako je moguće onda da se SDP lokalno promovira u onoga tko je trijufirao?

Ovako od oka, moguće je zaključiti samo da SDP u Zadru možda nema birače, ali sasvim sigurno ima medije, pa je samo tako moguće da nesuđeni čitači brojila električne energije i crtači grafita s duplerica građanima drže lekcije i prodaju maglu.

Ovo su brojke i one su neumoljive.

Lako je predvidjeti i što će se dalje događati.

HDZ ima Plenkoviću predati analizu minulih izbora (predsjedničkih), odnosno usporedbu sa onima iz 2015. (parlamentarni).

SDP u Zadru ne postoji, pa je ovoga puta legitimno da ih nitko iz Zagreba ništa ne pita, kao što je uobičajeno.

Na krilima Milanovićeve pobjede koja je – pokazat će najbolje predstojeći opći izbori – bila osobna, nikako ne stranačka, istrčat će pred zadarske birače sa u zadnji čas skrojenom listom postojećih i u nuždi dodanih nikogojevića i neće se dogoditi – ništa.

HDZ pred Plenkovića ide sa brojkom 15.633 – toliko je Kolinda G. K. dobila u gradu, kako smo nekidan pisali i Franjo Tuđman je jedini HDZ-ov kandidat za predsjednika koji je dobio više od nje.

Zadarska županija, k tome, peta je u zemlji po broju glasova koje je kandidatkinja HDZ-a prošle nedjelje osvojila:

Ovako, s druge strane, kotira Zadarska županija na planu podrške Zoranu Milanoviću:

Ma što se događalo u HDZ-u i oko njega, rezultati s predsjedničkih izbora proizlazi iz iskustva nisu ni kazna politici stranke ni pogrešnoj kampanji. Prije, ili su rezultat lošeg kandidata ili boljeg protukandidata. Vjerojatno oboje. HDZ je sa Kolindom u Zadru napravio maksimum. Tako govore brojke.

SDP, s druge strane, da ih tko pita (a neće), posljednjih godina nije stajao tako dobro. Dok se 2015. godine HDZ druge izbore za redom oporavljao od “Sanadera”, SDP je doživio jedan od svojih bljeskova u Zadru sa preko 12.000 glasova birača (2015.), no na lokalnim izborima dvije godine kasnije (2017.) pali su na manje od 5,5 tisuća glasova (grafovi gore).

Iz svega navedenog sa sigurnošću proizlazi da Zadar nikako nije utvrda SDP-a. Je li HDZ-ova… Recimo samo da ovdje u 30 godina praktički nisu izgubili izbore.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.7/5 (6 votes cast)
KOLUMNA Je li Zadar i čija politička utvrda, te tko ima bolju reklamu?, 1.7 out of 5 based on 6 ratings

2 komentara za “KOLUMNA Je li Zadar i čija politička utvrda, te tko ima bolju reklamu?”

 1. Oooops…Nema komentara?
  Tako sam i mislio :D

  Visok!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 2. Dokazali ste da se radi o primitivnoj vuko.jebini što smo i prije znali!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program