Iznajmljujete preko Airbnba? Budite na oprezu zbog nove prijevare u Hrvatskoj

Objavljeno: 17.1.2020. u 17:38
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Airbnb istražuje o čemu se radi, a dok ne otkrije tko stoji iza nove prijevare, treba biti posebno oprezan.

Brojni Hrvati koriste prednosti Airbnba kako bi pronašli jeftin smještaj diljem svijeta, ali i kako bi jednostavno iznajmili vlastite nekretninte turistima i gostima koji dolaze u Hrvatsku.

No posljednjih je dana izajmljivačima diljem Hrvatske stigao upit za unajmljivanje smještaja koji je, u najmanju ruku, sumnjiv, piše Zimo.hr.

Uvijek se radi o upitu s novog profila, koji je tek nedavno otvoren i na kojem nema previše informacija o samom korisniku, kao ni informacija o njegovu rejtingu.

Poruka koja stigne u inboks iznajmljivača na Airbnbu je zapravo veoma jednostavna i ima nekoliko verzija, ali je srž ista.

“Uskoro ću biti na poslovnom putu u Hrvatskoj i želio bih rezervirati vaš stan koji ste oglasili na Airbnb. Htio bih raspraviti s vama nešto vezano uz moju rezervaciju. Planiram odsjesti u kući mog prijatelja kad dođem tamo i ne prijaviti se u vaš stan. Svrha rezerviranja vašeg stana je jednostavna. Rezerviram stan, nikad se ne prijavim u njega i jednostavno podijelim naknadu koju će platiti moj poslodavac. Možete dobiti novac, a da ne morate raditi ništa. Ako vam se sviđa moj plan, javite mi se što prije. Možete me kontaktirati putem wathsapa”, stoji u poruci uz pomalo čudno napisan broj telefona.

Osim što je poruka sama po sebi čudno sročena, činjenica da bi potencijalni gost želio komunicirati preko WhatsAppa (odnosno wathsapa, kako stoji u poruci), za Airbnb veliki je znak za uzbunu. Naime, upravo kako bi se spriječile prijevare, odnosno kako bi se svele na najmanju moguću mjeru, Airbnb inzistira da se sva komunikacija između iznajmljivača i gosta obavlja preko Airbnbove aplikacije. Također, čudan je i način na koji je napisan broj telefona na koji bi trebalo kontaktirati s njim, a broj ukazuje na SAD, a sve uz plan da rezervira, ne pojavi se, a da onda “podijeli” novce s iznajmljivačem.

Iznajmljivači koje je Zimo.hr kontaktirao, a koji su dobili takve čudne poruke, rekli su da su ih prijavili Airbnbu, koji će istražiti o čemu se radi.

No dok se to ne dogodi, nemojte nasjedati na prijevaru, koja pomalo podsjeća na priču o “nigerijskom princu i velikom nasljedstvu”. I, naravno, sve takve sumnjive poruke prijavite Airbnbu.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program