ISTRAŽIVANJE Najviše razvoda u RH između treće i pete godine braka – u najvećem riziku najniže obrazovani parovi

Objavljeno: 16.1.2020. u 09:02
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Demografi s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu došli su do iznenađujuće spoznaje da se u Hrvatskoj u sve većoj mjeri razvode najniže obrazovani parovi, te upozorili da to njihove članove može dodatno izložiti društvenim nejednakostima.

Rezultati istraživanja objavljena u novom broju časopisa Revija za socijalnu politiku neočekivani su jer su u Hrvatskoj razvodi i dalje rjeđi nego u većini europskih zemalja, uključujući i bivše socijalističke zemlje, i jer anketna istraživanja potvrđuju da je Hrvatska pretežno konzervativno europsko društvo u kojem se održala naklonost prema tradicionalnim oblicima života u obitelji i braku, ističe se.

Demografi s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Petra Međimurec i Ivan Čipin poduzeli su istraživanje pojedinačnih podataka iz vitalne statistike o sklopljenim i razvedenim brakovima za razdoblje od 1989. do 2014. godine. Iz njih su zadržali samo podatke o parovima u prvom braku i svako se opažanje pratilo od vjenčanja do razvoda ili do dvadesete godišnjice braka, što god od toga dvoje prije dogodilo.

U tako uređenoj bazi ostalo je 510.855 parova, koji su svi zajedno u braku proveli 6.151.277 godina, što je vrijeme u kojem su ukupno bili izloženi riziku za razvod, objašnjavaju istraživači svoj postupak.

Među tim parovima do kraja 2014. godine i prije dvadesete godišnjice braka razvelo se njih 44.336, navodi se u Reviji za socijalnu politiku.

Odmah je uočljivo da bazna crta rizika za razvod ima tipičnu rastuću pa padajuću putanju, kažu autori i pojašnjavaju da su razvodi najrjeđi tijekom prve godine braka, nakon čega njihova brojnost raste i doseže vrhunac između četvrte i pete godine braka, a zatim postupno opada.

Najviše brakova razvedeno je između treće i pete godina nakon vjenčanja, njih 8123, te između sedme i desete godine braka, 8021. Kalendarski, najviše razvoda dogodilo se u razdoblju od 2001. do 2008., njih 17.195, kaže se.

Najviše se razvode muževi mlađi od 25 godina, njih 17.454, te žene između 20. i 24. godine starosti, ukupno 20.289 žena, podaci su iz istraživanja.

Gledano po obrazovnim razredima, najviše se razvode supružnici sa srednjom školom: 32.816 muževa i 30.580 žene.

Razvodi brakova istraživače privlače ponajviše zbog negativnih posljedica koje donose supružnicima, a osobito njihovoj djeci, a one najjače pogađaju one s ograničenim socioekonomskim resursima, ističu autori i zaključuju da u tom slučaju veza između obrazovanja i razvoda braka može postati jedan od mehanizama u širenju i reprodukciji društvenih nejednakosti.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
ISTRAŽIVANJE Najviše razvoda u RH između treće i pete godine braka - u najvećem riziku najniže obrazovani parovi, 1.0 out of 5 based on 1 rating

6 komentara za “ISTRAŽIVANJE Najviše razvoda u RH između treće i pete godine braka – u najvećem riziku najniže obrazovani parovi”

 1. Sigurno kad najviše obrazovani su pokrali državu i osigurali bezbrižan brak
  Suci, odvjetnici bilježnici javni, liječnici u politici, korumpirani policajci inspektori, carinici
  Što se čudite
  U Njemačkoj niže obrazovani ljudi su plaćeni, cijenjeni i nemaju ovakav pristup kao što su ovi zamislili u RH

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (4 votes cast)
 2. Opet majmun fruktal preskače terapije kod svećenika

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (3 votes cast)
 3. Jao koliko si ti na internetu bolesnik totalno

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (3 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program