HRVATSKA LOŠA U BORBI S KORUPCIJOM: Sa 47 bodova završili smo na neslavnom mjestu, u društvu Bugarske; jedna susjedna zemlja nas je pretekla

Objavljeno: 23.1.2020. u 11:16
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

U odnosu na države u okruženju prisutna je stagnacija i pad indeksa. Slovenija, Crna Gora i Srbija ostale su na istom broju bodova, dok su Hrvatska i Kosovo pali za jedan bod, a Bosna i Hercegovina za dva boda

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2019. Hrvatska je na 63. mjestu sa 47 bodova. Pala je za jedan bod i tri mjesta u odnosu na 2018. godinu.

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, najtransparentnije države u 2019. godini su Danska i Novi Zeland sa 87, Finska sa 86, te Singapur, Švedska i Švicarska sa 85 bodova. Najkorumpiranije države su Sirija sa 13, Južni Sudan sa 12, te Somalija sa samo devet bodova.

Hrvatska se i dalje nalazi među korumpiranim državama Europske unije, a osim nas lošije su Rumunjska i Mađarska sa 44 boda, te Bugarska sa 43 boda. Grčka je napredovala za tri boda i pretekla Hrvatsku sa 48 bodova. Prosjek članica Europske unije je 64 boda, tako da Hrvatska zaostaje za 17 bodova.

U odnosu na države u okruženju prisutna je stagnacija i pad indeksa. Slovenija, Crna Gora i Srbija ostale su na istom broju bodova, dok su Hrvatska i Kosovo pali za jedan bod, a Bosna i Hercegovina za dva boda.

Slovenija ima 60 bodova, Hrvatska 47, Crna Gora 45, Srbija 39, Bosna i Hercegovina i Kosovo 36, a Sjeverna Makedonija 35 bodova.

“Indeks percepcije korupcije za 2019. godinu pokazuje da Hrvatska zaostaje i stagnira u borbi protiv korupcije. Njemačka udruga Transparency International ovogodišnji porast korupcije diljem svijeta objašnjava netransparentnim financiranjem političkih stranaka i novca u politici. U 2018. godini korupcija se povezivala s populizmom i slabljenjem demokracije te demokratskih institucija. U 2017. godini razlozi su bili pad građanskih sloboda i smanjivanjem prostora za civilno društvo.

Transparency International Hrvatska smatra da je korupcija povezana s pohlepom, krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca. Odlazak razočaranih građana iz Hrvatske posljedica je siromaštva većine stanovnika uzrokovanog korupcijom, a ne želje za brzim stjecanjem bogatstva u drugim uređenim državama.

Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno.

Hrvatska u ovom trenutku predsjeda Vijećem Europske unije, borbu protiv korupcije stavlja u prioritet svojih aktivnosti, a istovremeno zaostaje za 17 bodova od prosjeka Europske unije i čak 40 bodova od najtransparentnije članice Danske. Pad na ljestvici rezultat je nedovoljnog jačanja preventivnih tijela, te dugotrajni sudski procesi koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije”, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

3 komentara za “HRVATSKA LOŠA U BORBI S KORUPCIJOM: Sa 47 bodova završili smo na neslavnom mjestu, u društvu Bugarske; jedna susjedna zemlja nas je pretekla”

 1. Plenković kaže kako mu je ministar Kujundžić sve pojasnio u svezi spoznaja s muljanjem ministra. I kao sad je sve u redu jer ovaj mu je sve pojasnio.
  I to je to. Kao da se je ispovjedio kod mjesnog župnika, a ovaj mu da pokoru da izmoli nekoliko Očenaša. Grijesi su oprošteni.
  Idemo dalje, kako reče Kalmeta nakon izbornog debakla: Sutra je novi dan.
  A onda kriv Škoro i Most.
  P

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 2. …pa onda, nakon izbora: “Šok i nevjerica”

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 3. Sve u svemu…
  Nadam se pozitivnom šoku.
  Nevjericom nek se bave oni “vjerodostojni”.

  Zadnji!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program