Na Sunčevoj površini znanstvenici su prvi put vidjeli ovakvu eksploziju

Objavljeno: 19.12.2019. u 13:23
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Astronomi su promatrali magnetnu eksploziju na površini Sunca koja se razlikuje od svih koje su do sada vidjeli. Iako je ovakva pojava još prije 15 godina teoretski dijagnosticirana kao moguća, ovo je bio prvi put da je znanstvenici direktno promatraju, a sve zahvaljujući NASA-inom Opservatoriju za solarnu dinamiku (SDO), piše CNN.

Podaci o eksploziji objavljeni su ovaj tjedan u poznatom časopisu za astrofiziku “Astrophysical Journal”.

Erupcija koja se dogodila na površini Sunca poslala je mnogo eruptivnog materijala ka koroni, posljednjem sloju Sunčeve atmosfere. Ovaj materijal, sačinjen od plazme i plinova, zatim se ponovo počeo slijegati, ali je tom prilikom reagirao s linijama magnetnog polja Sunca. Ova reakcija stvorila je do sada neviđenu magnetnu eksploziju.

Linije magnetnog polja kidaju se i ponovo sastavljaju, sudeći po prethodnim opažanjima ove pojave poznate i pod imenom „magnetna rekonekcija“. Ali ovo je prvi put da su astronomi vidjeli ovo ponovno povezivanje potaknuto nečim – u ovom slučaju erupcijom. Razumijevanje ovog fenomena moglo bi pomoći znanstvenicima bolje razumjeti Sunčevu atmosferu, kao i predvidjeti vremenske prilike u svemiru.

Ova pojava nazvana je „prisilno povezivanje“. Pokrenuta je erupcijom koja uzrokuje spajanje plazme ili plina koji sadrži mnogo energije s magnetnim poljem i ponovnim prisilnim povezivanjem. Do sada, znanstvenici su zapažali „spontano povezivanje“ na Suncu, ali i na Zemlji. Spontano povezivanje se događa samo u situacijama kada plazma slabo provodi električnu struju.

Linije magnetnog polja na Suncu su nevidljive, ali na njih utječu iznimno zagrijane naelektrizirane čestice plazme koje se nalaze u blizini. Tijekom promatranja ove pojave, SDO je uspjela zabilježiti da je plazma dostigla temperaturu između 1,8 i 3,6 milijuna stupnjeva Fahrenheita

Godinama su znanstvenici pokušavali razumjeti zašto je Sunčeva korona milijunima stupnjeva toplija od samog Sunca. Solarna sonda „Parker“ koju je NASA poslala u svemir trenutno se nalazi veoma blizu Sunčeve orbite, i upravo sada istražuje ovu pojavu.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)
Na Sunčevoj površini znanstvenici su prvi put vidjeli ovakvu eksploziju, 2.0 out of 5 based on 1 rating

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program