Na hrvatske ceste stiže 300 novih kamera, neće snimati samo brzinu

Objavljeno: 09.12.2019. u 11:02
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Nakon već postavljenih policijskih kamera i najave uvođenja kamera za nadzor brzine na autocestama, Hrvatske ceste će sljedeće godine i na 40 lokacija na državnim cestama postaviti kamere za nadzor prometa.

HC će te kamere postaviti na po dvije lokacije u svakoj županiji u sklopu uspostave Središnjeg centra za nadzor i upravljanje prometom na državnim cestama i Nacionalne pristupne točke (NPT), a do 2025. namjeravaju postaviti kamere na 300-tinjak lokacija diljem Hrvatske. U HC-u objašnjavaju da će se, ovisno o vrsti kamera koje će se postaviti, osim klasičnog videonadzora moći očitavati i registarske oznake, prepoznavati incidentne situacije na cesti poput rasutog tereta, prometne nesreće te detektirati i prolazak vozila kroz crveno svjetlo te brzina kretanja vozila, piše Večernji list.

Svi podaci prikupljeni s tih kamera bit će, navode u HC-u, dostupni i policiji. Objašnjavaju da je svrha sustava videonadzora koji se koriste u cestovnom prometu prikupljanje podataka o cestama, cestovnom prometu i vremenskim prilikama, s ciljem optimalnog upravljanja prometom i povećanja sigurnosti. S prometnica će se prenositi i slike da bi se vozače informiralo o trenutačnim uvjetima na cestama, a s obzirom na ograničenost komunikacijske infrastrukture smještene uz državne ceste, podaci sa svih kamera i drugih uređaja na lokacijama prenosit će se putem mobilne mreže.

U Hrvatskim cestama kažu da će kvaliteta slike biti vrlo visoka, a kapacitet snimanja ovisit će o broju kamera i kvaliteti pohranjenih podataka. Snimljeni materijali skladištit će se minimalno 48 sati. Preduvjeti za integraciju sustava videonadzora na državnim cestama, napominju u HC-u, stvorit će se uspostavom Središnjeg centra. Realizacija prve faze tog projekta očekuje se sljedeće godine, kad se postavljaju i kamere na 40 lokacija. U Središnji centar i NPT slijevat će se sve informacije s hrvatskih cesta i autocesta. HC je sagradio zgradu tog Centra u Karlovcu koja se upravo oprema. Testna faza rada očekuje se u listopadu sljedeće godine, piše Večernji list u ponedjeljak.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 komentara za “Na hrvatske ceste stiže 300 novih kamera, neće snimati samo brzinu”

 1. Znači pogine i ubije se dvadeset tisuća Hrvata bojovnika i onda banda dođe i pere naš novac preko kamera pod krinkom da je ovo sigurnije
  Ma vi gušite demokraciju i pripadate ZLU

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. a@

  Koja” pamet” isporučena u par riči, da ti mozak stane, šta si glupane s porukom iz gliba htio pokazati, osim da si samo superLATIV od pridjeva zatucan.
  Ako nemaš o čemu pisati ili nisi upoznat s materijom koju valjaš po blatu, onda je za tebe šutnja više od “zlata”

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program