Loše vijesti uoči blagdana: Raste cijena svinjetine

Objavljeno: 04.12.2019. u 09:00
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Svinjetina u Hrvatskoj sve je skuplja. Zbog afričke svinjske kuge porasle su cijene, a Hrvatska sve više uvozi – najveći je uvoznik u Europskoj uniji. Manja je proizvodnja, ali i potrošnja.

Iako su cijene svinjetine porasle, na tržnicama se i dalje čeka u redu. U Hrvatskoj je sve manje svinja, ali i sve manje svinjokolja. U budućnosti bi ta tradicija mogla izumrijeti. Porasle su i cijene bravaca, ali ne svuda.

“Cijele ove godine u porastu je cijena svinjetine, zbog afričke svinjske kuge u Kini, koja je jedan od najvećih potrošača u svijetu. Cijena svinjetine je po selima uglavnom fiksna. Međutim, mesna industrija dosta oscilira. Unazad godinu dana u ovo doba smo prodavali po 9 kuna žive svinje mesnoj industriji, a sad je to negdje 12 kuna + PDV”, rekao je za Novu TVGoran Jančo iz Saveza udruge uzgajivača svinja Hrvatske.

Prošle godine u Hrvatskoj je proizvedeno više od 58 tisuća tona svinjskog mesa, izvezli smo više od 7 tisuća tona, a uvezli više od 87 tisuća tona. Hrvatska je po stanovniku najveći uvoznik u Europskoj uniji.

Sve skuplju svinjetinu Hrvati sve manje jedu – svega 33 kilograma po stanovniku.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1 komentar za “Loše vijesti uoči blagdana: Raste cijena svinjetine”

  1. Poskupjela cjepiva i otrovi pa zato svinjetina ide cijena gore
    Pod kontrolom smo otrovnog svijeta i moćnih bijednih neljudi

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program