Kompromis Vlade i sindikata: Kraj štrajka, sutra nastava!

Objavljeno: 02.12.2019. u 16:40
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Postignut je kompromis Vlade i sindikata obrazovanja,rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima sidnikata obrazovanja. Nastava kreće sutra u školama.

Plaća za prosinac isplaćena u siječnju bit će povećana za koeficijent od 3%. Drugo povećanje će biti 1. lipnja i to od 1%. Dodatnih 2% bit će isplaćeno od 1. siječnja 2021. godine.

U Vladinom paketu je i povećanje božićnice s 1.250 na 1.500 kuna, povećanje regresa s 1.250 na 1.500 kuna, dar za djecu s 500 na 600 kuna i povećanje otpremnine za oko 2.100 kn.

Sindikalni čelnik Branimir Mihalinec kazao je da je danas definirano kompromisno rješenje. Sindikati su postigli konačni cilj koji je postavljen u početku. To je nadoknada zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja za ostalim plaćama u javnim službama, od 6,11%.

- Prema svim najavama i po svemu sudeći – učitelji i profesori su se izborili za povećanje koeficijenata. Ja očekujem da sutra učenici budu u razredima. Detalje i ono sve što slijedi čut ćemo nakon sastanka, izjavila je uoči sastanka u Vladi ministrica znanosti i obrazovanja Blaženak Divjak. U Vladu su došli i ministar rada Josip Aladrović i ministar uprave Ivan Malenica, ali nisu htjeli davati izjavu.

Ministarstvo poslalo nove upute za nadoknadu dana u štrajku

Podsjetimo, prije su ponuđeni dodaci preko granskog kolektivnog ugovora (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te ‘osigurač’ od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ako ne bude donesena uredba o koeficijentima. Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine). Sindikalno članstvo na referendumu je velikom većinom odbilo tu ponudu inzistirajući na izjednačavanju koeficijenata.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program