JAKE SNAGE MUP-a NA CESTAMA Najviše pijanih vozača u Splitu – u Zadru rekorder 65-godišnjak u Jaguaru

Objavljeno: 10.12.2019. u 09:50
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, priopćila je Policija

Policija je i tijekom proteklog vikenda nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, priopćili su jutros.

Posebnu pažnju policijski službenici usmjerili su na alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršaje motociklista.

“U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda (od 6. do 8. prosinca) utvrdili su 3343 prekršaja od čega izdvajamo:

- 322 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola (2,91 g/kg) bila je na području PU koprivničko – križevačke

- 1175 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina (188 km/h) izmjerena je na području PU vukovarsko – srijemske,

- 283 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

- 146 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske, njih 71. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka sa 159 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU varaždinskoj, tri takva prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko – dalmatinske, njih 62. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske, 37 takvih prekršaja.

Detaljna analiza pokazuje kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobi od 31 do 40 godina (84 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.”

Aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 26 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 29 teških prekršaja, od čega najviše:

- nedopuštena koncentracija alkohola – 19;

- upravljanje prije stjecanja prava – 5;

- upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 2;

- upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 3 i dr.

Iz tog razloga devet vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 12 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Od 6. do 8. prosinca 2019. na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 64 prometne nesreće sa nastradalim osobama. U tri nesreće smrtno su stradale tri osobe. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 87 sudionika. Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.

Policija podsjeća još jednom na savjete sudionicima u prometu:

“vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika obzirom na velike temperaturne razlike dnevnih i noćnih temperatura, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite,

zakonska obaveza je voziti danju s uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima od 1. studenoga do 31. ožujka naredne godine,

brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

ne koristite mobitel tijekom vožnje,

koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.”

U nedjelju, 08.prosinca, u 16.05 sati u Ulici Hrvoja Ćustića u Zadru, 65-godišnji vozač je upravljajući osobnim automobilom Jaguar zadarskih registarskih oznaka izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom, a pod utjecajem alkohola od 2,49 promila, a što je najveća koncentracija alkohola tijekom vikenda.

Vozač je zadržan u prostorijama policije do otrježnjenje. Nakon čega je uz prekršajnu prijavu priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Proteklog vikenda ( 06. – 08. prosinca), policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom provođenja akcije Vikend kontrolirali 488 vozila i vozača, a poduzeli su 151 represivnu mjeru.

 alkotestiran je 61 vozač, od kojih je njih 12 bilo pod utjecajem alkohola

 62 vozača je prekoračilo propisano ograničenje brzine

 8 vozača je koristilo mobitel za vrijeme vožnje

 6 vozača je vozilo bez zaštitnog pojasa

 3 vozača bez položenog vozačkog ispita

 2 vozača kojima je istekla vozačka dozvola

 1 bez tehničkog pregleda i registracije

 5 vozača zbog nenošenja vozačke dozvole

 1 vozač je nepropisno pretjecao

 31 vozač nije poštivao prometni znak

Iz prometa je isključeno 16 vozača i 1 vozilo.

U tom vremenu se dogodilo 9 prometnih nesreća u kojima su 2 osobe zadobile lake tjelesne ozljede.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1 komentar za “JAKE SNAGE MUP-a NA CESTAMA Najviše pijanih vozača u Splitu – u Zadru rekorder 65-godišnjak u Jaguaru”

  1. Jake snage MUP-a
    Hehe
    Uhitite onda krvnike Škabrnje a ne samo se šepuriti po hrvatskim cestama

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program