Danas popodne nastavljaju se pregovori sindikata s Vladom

Objavljeno: 01.12.2019. u 11:05
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Kako N1 neslužbeno doznaje, sindikati prosvjete u štrajku i predstavnici vlade od 15 sati nastavljaju pregovore.

Posljednji sastanak održao se u petak u popodnevnim satima. Do dogovora nije došlo. Sastanak je trajao oko tri sata.

Savjetnik premijera Zvonimir Frka-Petešić dao je izjavu medijima nakon sindikata.

“Imamo situaciju gdje smo i dalje ukopani u istim početnim rovovima i to onda otežava pronalazak rješenja”, rekao je novinarima nakon sastanka na kojem je, naveo je, premijer apelirao da se što prije završi štrajk.

Frka je u više navrata kazao da sindikati ne odustaju od svog zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova što je, rekao je, otegotna okolnost za razgovore.

Postavlja se “100 postotni zahtjev oko koeficijenata kao preduvjet da bi se potpisao Temeljni kolektivni ugovor za podizanje plaća za 6,2 posto u ostalim javnim službama”.

“De facto, ne samo da su djeca koja ne idu u školu taoci, nego su taoci i druge javne službe jer im se time ne omogućuje povišica plaće koju im je vlada najavila”, ustvrdio je.

S druge strane (sindikalne) nema nikakvih pomaka i dosta je to otegotna okolnost, dodao je predstojnik premijerova Ureda.

“Oni su govorili o koeficijentima, mi smo objašnjavali sve što se može postići kroz dodatke i tu određeni predstavnici imaju određenog razumijevanja, ali postoji i određeno nejedinstvo i zbog toga su ti razgovori malo teži”, rekao je, među inim.

Ponovio je vladin stav da se uredbu o koeficijentima neće mijenjati “preko koljena”, nego na sustavan i kvalitetan način, a paralelno s tim, da se ne čeka, sindikatima je ponuđeno povećanje dodataka na plaću.

Razgovori sa sindikatima će se nastaviti, potvrdio je, a na pitanje o čemu, s obzirom na tako čvrste suprotne stavove, odgovorio je: “Vlada može mijenjati svoje pozicije ponude, ali kad imate sugovornika koji uvijek ima istu ploču, onda je jako teško doći do pomaka osim da prihvatite 100 posto tog zahtjeva”, rekao je Frka Petešić.

Za eventualnu sudsku zabranu štrajka rekao je da “ne zna i da o tome ništa ne može reći” kao i da se o tome nije razgovaralo na večerašnjem sastanku.

Potvrdio je i raniju najavu vlade da će štrajkašima biti plaćeni samo dani koje su u štrajku proveli do 15. studenoga.

Sanja Šprem je rekla da su na sastanku upoznali premijera s cijelim nizom problema zbog kojih učitelji, nastavnici i profesori nisu zadovoljni.

“Važno je svim problemima pristupiti ozbiljno”, rekla je.

Dodala je da o opciji dodataka nisu razgovarali jer se pokazalo kako sindikati to ne žele.

“Što je premijer shvatio, pitajte njega. Danas je 35. dan štrajka, mislim da je svima jasno da je situacija ozbiljna. Štrajk ide dalje”, dodala je.

Rekla je i da o plaćama za mjesec u kojem se štrajkalo nisu razgovarali i potvrdila kako su dostupni za novi razgovor bilo kada tijekom vikenda.

“Prenijeli smo odluke tijela sindikata i način kako riješiti ovaj problem. Razgovarali smo i o nematerijalnim pravima, međutim najvažnije pitanje je bilo pitanje rješavanje koeficijenata.

Puno smo razgovarali, puno je puta bila riječ koeficijent. Vlada sada jasno zna naše stavove. Od vlade ćemo dobiti odgovor”, rekao je Mihalinec.

“Vlada je na potezu. Obavijestili smo premijera da smo na raspolaganju cijeli vikend. Bilo koji trenutak za pozvati nas, tada mi možemo, u jednom slučaju, odmah prekinuti štrajk”, dodao je.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 komentara za “Danas popodne nastavljaju se pregovori sindikata s Vladom”

 1. Ispade da prosvjeta diktira sa nama svima, jadni smo mi kad dmo na to spali.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 2. Nedjelja je,prvi advent
  Neradi se nedjeljom osim policije vojske i vatrogasaca i zaštitara
  Ali vama govoriti komunistima je kao piš…u vjetar

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program