ŽUPANIJA: Povećan iznos potpora za novorođenu djecu

Objavljeno: 09.11.2019. u 10:20
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Izmjenama i dopunama proračuna za 2019. godinu Zadarska županija povećala je iznos predviđenih potpora za novorođenu djecu na 3,1 milijun kuna, što je povećanje od 1,1 milijun kuna. To bi, ukratko, značilo da je zaprimljen veći broj prijava, a samim time i da je veći broj novorođene djece na području županije tijekom ove godine.

„Iznimno nas veseli kada moramo povećavati proračunska davanja za ovako pozitivne stavke kao što su naknade za novorođenčad. To pokazuje nastavak pozitivnih demografskih kretanja na području naše županije, koji traje već neko vrijeme“, istaknuo je zamjenik župana Šime Vicković.

Podsjetimo, Zadarska županija je od 2018. godine povećala rodiljne naknade na tisuću kuna za prvo i drugo dijete te pet tisuća kuna za treće i svako iduće dijete. Posebno veseli podatak da je ove godine spomenuta stavka u proračunu rasla, između ostalog, zbog većeg broja prijava onih obitelji koje imaju troje i više djece. Ukupno je za 2018. godinu isplaćena naknada za 1425 novorođene djece, a prema sadašnjem trendu porasta od otprilike pet posto na mjesečnoj bazi, ove godine taj broj bi se mogao povećati na otprilike 1500 zahtjeva.

„Svjesni smo da samo zajedničkim snagama možemo nastaviti pozitivan demografski trend pa su, uz županiju, koja je prošle godine povećala iznos naknada za novorođenčad, isto učinile i brojni naši gradovi i općine. Usporedno s time, veseli nas i značajan porast broja zaposlenih, jer time pokazujemo da smo regija koja je poželjna za život mladim obiteljima“, dodaje Vicković.

Dodatna su sredstva rebalansom proračuna, 350 tisuća kuna, osigurana i za sufinanciranje smještaja starijih osoba u privatnim domovima, pa taj iznos sada iznos 2,1 milijun kuna. Podsjetimo, Zadarska županija sufinancira smještaj u privatnim domovima mjesečnim iznosom od 500 kuna, a pravo na potporu imaju svi stanovnici u bilo kojem od 25 privatnih domova na području Zadarske županije.

„Znamo da je velika potražnja za mjesta u domovima za starije i nemoćne, a obzirom da su kapaciteti županijskog Doma za stare i nemoćne nedostatni, sufinanciramo smještaj u privatnim domovima. Želimo biti županija koja je stvorila sve preduvjete za kvalitetan život svih svojih građana, a brigu za naše stanovnike treće životne dobi pokazujemo konkretnim mjerama, od sufinanciranja smještaja u privatnim domovima pa do projekata Pomoć u kući starijim osobama i Medicinska skrb starih osoba. Ukupno na godišnjoj razini za socijalne mjere izdvajamo više od 2,5 milijuna kuna, a reakcije građana su i više nego pozitivne“, zaključuje Vicković.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program