“ZADAR OSTAJE BEZ PEDIJATARA” (2) Reagiranje zadarskih primarnih pedijatara: “Prijeti nam kolaps sustava zdravstvene zaštite predškolaca – odgovornost je na Domu zdravlja i Županiji!”

Objavljeno: 14.11.2019. u 08:21
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Redakcija Z NET portala zaprimila je dopis sastavljen od strane primarnih pedijatara Zadarske županije. Potaknuti člankom pod naslovom Zadar ostaje bez pedijatara? Sav teret ostaje na liječnicima Odjela pedijatrije – dnevno obave stotinjak pregleda, kažu, osjećaju se dužnima iznijeti određena objašnjenja.

“Želimo da i vi i javnost imate uvid u situaciju kakva ona uistinu je”, stoji u uvodu dopisa koji u ime zadarskih primarnih pedijatara potpisuje pedijatrica Tereza Tičić Rokov, dr.med..

“U ime pedijatara primarne zdravstvene zaštite Zadarske županije želimo iznijeti naše viđenje novonastalih, a zapravo starih problema.

Krivac za dugogodišnji nedostatak pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti Zadarske županije i posljedični veći pritisak bolesne djece na Odjel pedijatrije OB Zadar ne leži u samim liječnicima pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti već u lošem planiranju odgovornih institucija – Doma zdravlja Zadarske županije i Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije.

Da pojasnimo, mrežom Javne zdravstvene zaštite za našu županiju predviđeno je 14 pedijatara primarne zdravstvene zaštite, a ima ih samo 10, znači 4 nedostaju, već godinama.

Za ta 4 mjesta nikad nisu raspisane specijalizacije.

Što to u praksi znači?

Preporučeno je da pedijatrijski tim skrbi o 750 do 950 djece, maksimalno za 1188 djece, a svi naši timovi u županiji imaju od 1200 do 1500 djece u skrbi.

Iz tog proizlazi da mi već dugi niz godina, najmanje zadnjih 15 godina radimo posao još 4 liječnika pedijatra, pa stoga umjesto preporučenih 30 pregleda dnevno u prosjeku pregledamo 70 djece dnevno, a ponekad i 80 ili 90. I tako godinama….

Reorganizacijom Hitne medicinske pomoći od prije nekoliko godina svaki roditelj ima pravo dovesti svoje dijete na pregled na Hitan prijam pedijatrije u bolnici a bez da ga prethodno pregleda liječnik, bilo pedijatar bilo liječnik u van bolničkoj hitnoj službi.

Navedeni zakon nismo donijeli mi pedijatri već naša zdravstvene politika.

Ne slažemo se sa izjavom prim.dr.sc. Delin, voditeljicom Odjela pedijatrije OB Zadar koja je mišljenja da primarna pedijatrija u Zadarskoj županiji ne obavlja svoj posao kako treba.

Kao jedan malen, ali nama jako važan detalj o visokoj razini profesionalnosti i požrtvovnosti u dugogodišnjem radu sa prevelikim brojem djece i njihovih roditelja je i dalje visok postotak procijepljenosti predškolske djece u našoj županiji.

Sljedeće godine dvije liječnice ispunjavaju uvijete za zasluženu mirovinu a mladi pedijatri koji ih trebaju zamijeniti su još na specijalizacijama. Do njihovog dolaska sa specijalizacije odgovorne institucije koje su loše izračunale kad stariji liječnik odlazi u mirovinu a mladi završava specijalizaciju imaju u planu njihove pacijente raspodijeliti nama i na taj način naše već prebukirane timove još više opteretiti.

Javnost mora biti svjesna da specijalizacija iz pedijatrije traje pet godina, a nerijetko se radi porodiljnog dopusta produži i na 6-8 godina te je zbog toga nužno detaljno planiranje koje se očigledno već dugi niz godina ne događa.

Također želimo istaknuti i problem u neravnopravnosti u uvjetima rada naših pedijatara. Dvije pedijatrice djelatnice su Doma zdravlja Zadarske županije, a 8 pedijatara je u direktnom ugovornom odnosu sa HZZO-om u privatnim ordinacijama u zakupu. Liječnice Doma zdravlja su dobile zabranu odlaska u Ordinaciju u zakupu čime ih se dodatno demotivira u njihovom radu.

U slučaju daljnjeg neodobravanja zamolbi da se liječnice puste iz Doma zdravlja prijeti opasnost od njihovog napuštanja trenutnog radnog mjesta što će neminovno dovesti do kolapsa pružanja zdravstvene zaštite predškolske djece.

Rješenje vidimo u hitnom raspisivanju specijalizacija iz pedijatrije, popunjavanju praznih mjesta u mreži, osiguravanju adekvatnog prostora i uvjeta za rad svim pedijatrima te boljoj komunikaciji svih sudionika koji se brinu o zdravlju djece.”

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (9 votes cast)
"ZADAR OSTAJE BEZ PEDIJATARA" (2) Reagiranje zadarskih primarnih pedijatara: "Prijeti nam kolaps sustava zdravstvene zaštite predškolaca - odgovornost je na Domu zdravlja i Županiji!", 5.0 out of 5 based on 9 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program