ZA radnu obvezu!

Objavljeno: 27.11.2019. u 14:03
Autor: , e-mail: online@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Ulazimo u prosinac. Nevezano za štrajk, do prije deset dana dio učenika u Zadru nije imao lektiru, nema veze. Ispiti su se odgađali do besmisla i evo se još nisu proveli, nema veze. O šumama se uči već petu godinu za redom, normalno. Djeca moraju naučiti sve visoravni Azije dok još nije rečeno gdje su Zagreb i Osijek, sve 5. A učitelji štrajkaju jer misle da su potplaćeni… Odlično.

U vrijeme “mira”, iza podneva je odraslu osobu nemoguće bilo susresti na školskim hodnicima. Jer, te odrasle osobe ne znaju što je prekovremeni, što radni vikend, praznik ili nedjelja… No, baš oni sada dižu glas. I, ne za neke druge, Bogu hvala ima ih. Ne u znak solidarnosti sa svima, mnogima kojima je lošije no njima. Ne. Isključivo i samo za sebe, protiv svih i unatoč svima, posebno unatoč djeci.

Uobičajeni nerad, sada samo oslužbenjen, nazivaju “borbom za djecu”, ili “za obraz”. To je možda i najluđe.

Glas ne dižu spremačice i tete u dućanima koje gule 30 dana, svece i nedjelje, za jedva 3.000 kuna, nego baš nastavnici? Oni koji su odšutjeli sve besmislene i preskočene reforme, sve zaglupljujuće gradivo i sumanute revizije povijesti, ispiranje mozgova naših najmanjih, ponižavanje najstarijih… Želim reći – očekivano je bilo odavno da se glas inteligencije čuje, ali ne na temu stražnjice iste te inteligencije – to nikako ne.

I to u vrijeme kad su trebali sjediti u razredu i tu jadnu djecu pokušati naučiti nečemu. Dati im lektire, provjeriti jesu li prepisane ili pročitane, njima je to jedino valjda što će prelistati u svom djetinjstvu.

Ne. Oni su držali prečim drati se po ulicama Zagreba i aplaudirali na vijesti da štrajk ide dalje.

Ništa nije izgubljeno, kažu!?

Ništa?!

Osim mnogo toga.

Obezvrijedili su ono malo povjerenja u (školski) sustav koji smo mi roditelji možda uspjeli usaditi u tu djecu. Poslali im poruku da nitko i ništa nije važno osim sebe samoga sebi samomu.

Uništili su im godinu, najmanje, i još se usuđuju uspoređivati to s ratom, pa se potura teza da su se “izvukle i ratne godine, pa će i ova”.

Je li to prijetnja ili važnost svojih prohtjeva “tek” uspoređuju s ratnim stanjem? Misle da su baš toliko važni, nezamjenjivi? Svu iluziju njihove važnosti održava zapravo samo Vlada premijera Plenkovića, Bog zna više zbog čega i s kojom predizbornom kalkulacijom.

To su sve redom ucjenjivači, diletanti i šminkeri.

Oni su studirali, zamislite?! Pa dosta i s tom mistifikacijom. Studirali su za sebe, valjda. Ne za mog ili Markovog i Šiminog sina? No, koliko njih je spremno reći – koliko su godina studirali? Koliko godina ponavljali? I što rade u školama i lome noge da svoje dijete zaposle u jednu takvu kad je u istoj toj školi toliko užasa?

Nema budućnosti ovoj zemlji dok se ne prestanemo dijeliti na sve osim na sposobne i nesposobne, vrijedne i zabušante. Sve drugo je promašeno.

Oni imaju božićnice, regrese, šesnaeste plaće, dodatke… Svaka čast. Zamislite, gro je nas koji to nikad u životu nisu dobili. Čak ni platnu listu. Mogu li hrvatski nastavnici to pojmiti?

Dobit će što traže, sto posto. Plenković će u zadnji čas do kampanje pronaći mala vrata kroz koja će pogurati cijenu dovoljnu da ih kupi i vrati s ulice u razrede. Jer, malo koji političar današnje Hrvatske bi se usudio posegnuti za radnom obvezom. A trebao bi. Zbog nas ostalih i zbog djece. Pa neka radi onaj tko zaista raditi želi i zna.

Primarno je valjda i u najtrulijem sustavu da prvo treba opravdati postojeću plaću, a tek potom tražiti više.

I nikako, nikako ne preko leđa djece. I to tuđe.

Sram vas bilo. Dosta je.

P.S. Dakako, najdublje i najiskrenije zahvale učiteljima koji održavaju svoje satove, pa ovo vrijeme zahvaljujući njima i nije potpuno otišlo u Honduras. Oni su jedini koji u ovoj kaši od države imaju legitimitet reći da im je stalo do djece. Ali oni šute. I rade.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 3.3/5 (29 votes cast)
ZA radnu obvezu!, 3.3 out of 5 based on 29 ratings

9 komentara za “ZA radnu obvezu!”

 1. Apsolutno se slažem sa svim napisanim.Stvarno je dosta više!Sramite se!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (6 votes cast)
 2. A zasto je dosta!? Nije dosta! Imaju se pravo boriti za svoja prava, zato nam i je ovako jer ljudi razmisljaju poput tebe “bravo”.
  Triba strajkati cila drzava

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (8 votes cast)
  • Ne s.eri tutle…da bi ti komentar ispa zanimljiv najprin tribas razumit text, sidi 1 !

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 3. Sve točno, a gdje su prava djece zajamčena ustavom?
  Pravo na obrazovanje,školovanje?
  Gdje je pravobraniteljica, niti jednim slovom se nije oglasila.
  Zaslužuju profesori veće plaće, ali onda kad se bude vrednovao njihov rad, a ne po sistemu radiš do penzije, odnosno ništa ne radiš i nitko ti ništa ne može. Mislim da ih najviše smeta reforma jer moraju početi nešto raditi. Uvijek govore da rade doma, ali to i moraju jer za to dobivaju plaću, a sad se bune kad su dobili malo više posla. Nek iskreno kažu tko od njih radi 8 sati, jer u 8 sati se može mnogo napraviti. I oni i vlada su potpuno isti i to je ono najgore.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
 4. Sve sto je napisano je 100 posto tocno, u njih je usao zivi nerad, neunistavajte djecu i njihovo skolovanje svojim neradom.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 5. Po nekakvoj logici, svakom dobrom radu pripada i dobra plaća, međutim, zaslužuju li plaću oni koji u četiri godine odgoje velik broj “odlikaša” i onda na državnoj maturi samo jedna položi odličnim, ili oni koji osam godina školuju odlikaše, a više od polovice njih ni ne završi srednju, ili, koliko roditelji moraju tim istim radnicima(nastavnicim, profesorima) kako oni kažu bez dostojanstva, platiti dodatnu nastavu za pripremu ispita, posebno matura. I da završim, platiti po rezultatima a ne po pritiscima.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 6. A…..ovo je zacijelo pisao glasnogovornik HDZ-a??? Ili se možda varam?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (2 votes cast)
  • Evo jopet…nisi razumija,-la,-lo Jeli ti lipo gdja. AB navela u text da, citiran Nema budućnosti ovoj zemlji dok se ne prestanemo dijeliti na sve osim na sposobne i nesposobne, vrijedne i zabušante. Sve drugo je promašeno..kraj citata… Dunkve ala ponavljat citanje inace moraces na popravni ;)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 7. Ajde, Bumbi, iziđi iz pice gospođice…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program