Više od 50 sindikata je podržalo učitelje. Čeka li nas opći štrajk?

Objavljeno: 22.11.2019. u 22:35
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Sindikat novinara Hrvatske najavio je mogućnost općeg štrajka u Hrvatskoj, a više od 50 sindikata potpisalo je podršku učiteljima te su poručili kako su spremni na sindikalne akcije podrške i štrajk solidarnosti. Članovi ovih sindikata planiraju u ponedjeljak doći na veliki prosvjed koji organiziraju sindikati zaposlenih u obrazovnom sustavu, a Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekao je da u Zagreb dolazi 150 autobusa u kojima će biti prosvjednici.

Index je kontaktirao neke od navedenih sindikata i pitao ih na koji način oni planiraju sudjelovati u štrajku solidarnosti.

Štrajk pravosudnih policajaca: Kasnit će sve posjete, rasprave na sudovima

Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske, rekao nam je da članovi tog sindikata u ponedjeljak dolaze na prosvjed, a spremni su krenuti i u štrajk solidarnosti.

“Čekamo da se svi dogovorimo kad ćemo krenuti u štrajk pa ćemo i mi tako da ćemo usporiti sve naše poslove po zatvorima, kaznionicama i sudovima. Nije da zatvorenicima nećemo dati jesti, ali ćemo sve usporiti. Recimo ako nekoga pretresate 10 minuta, možete ga umjesto toga pretresati dva sata. Na sud ćemo se voziti 50 na sat pa će kasniti sve rasprave. U posjete zatvorenicima nećemo puštati 100 već samo 10 ljudi pa će se i ti posjetitelji buniti”, objasnio nam je Tatarević način na koji će oni štrajkati.

Hrvatski sindikat hitne medicine: Ne smijemo štrajkati, ali…

Hrvatski sindikat hitne medicine također je dao podršku prosvjetarima, no još nemaju upute kako dalje.

“Mi se ne smijemo upuštati u štrajk, no u ponedjeljak dolazimo na prosvjed. Naravno, oni članovi koji su tad slobodni”, rekao nam je predsjednik sindikata Danijel Šota.

Sindikat javnih profesionalnih vatrogasaca: Nećemo raditi u postrojbi u vrijeme kad se dogovori štrajk

Klasičnog štrajka nema ni kod Sindikata javnih profesionalnih vatrogasnih postrojbi Hrvatske.

“Ne možemo provesti klasični štrajk, moramo izlaziti na intervencije, međutim u to vrijeme kad se dogovori štrajk, mi u samoj postrojbi nećemo raditi, vježbati s opremom kao inače, ali kad bude bilo kakva intervencija, da nas netko zove u pomoć, naravno da ćemo to odraditi. Taj štrajk solidarnosti će vjerojatno trajati nekih 15 minuta u dogovoreno vrijeme, nemamo još upute. Na Trg ćemo svakako doći pružiti podršku”, rekao nam je predsjednik tog sindikata Roman Gotal.

Carinski sindikat Hrvatske: Provest ćemo referendum o štrajku

Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske, rekao nam je da još ne zna kad će biti taj štrajk.

“Nemamo još ništa dogovoreno, ali kad on bude, imamo službe koje mogu štrajkati tako da ne rade, dok dio zaposlenika ne može. No svakako imamo načina na koji možemo provoditi sindikalnu akciju. I bez obzira na podršku prosvjetarima, mi smo donijeli odluku da provedemo referendum o štrajku radi svojih problema. Sve odluke nam tek slijede”, kazao je Štorić.

Sindikat Čistoće Zagreb: Priključit ćemo se štrajku i nećemo raditi

I članovi Sindikata Čistoće Zagreb u ponedjeljak dolaze na prosvjed pružiti podršku prosvjetarima. U tom su nam sindikatu rekli da ni oni ne znaju kad bi se štrajk solidarnosti mogao održati, no da će mu se priključiti i tad neće raditi. To znači da se u Zagrebu tad neće odvoziti smeće. Iako, nadaju se da do toga neće doći i da će se vlada dogovoriti s prosvjetarima.

Zaštitari: Ako nas i 10 bude štrajkalo, znači da će 10 tvornica biti ugroženo

Tajnik Sindikata zaštitarske djelatnosti, Nikola Sraka, za Index je rekao da u ponedjeljak stižu na prosvjed te da su spremni i na štrajk.

“Vidite kakva je situacija, kako se vlada ponaša. Ovo je sindikalna podrška ljudima koji se bore za sebe. Prosvjetari štrajkaju zato što mogu, a mi ostali se možemo odazvati nekim štrajkom solidarnosti pa tako nagnati i sve ostale na neke pozitivne pomake u društvu. Zaštitari rade za minimalac, po 300 sati mjesečno, ne plaća se ni rad praznikom, niti prekovremeni sati. No mi ne možemo da ne radimo svi, ali ćemo pokrenuti neke i to će biti uspjeh. Zaštitari rade u stotinama tvornica i ostalih mjesta. Jako su raštrkani, zadiru u svaki krug tvornice, porte, recepcije, ako će i 10 zaštitara štrajkati, to je kao da svi štrajkaju jer će tako 10 tvornica biti ugroženo njihovim štrajkom. Oni mogu učiniti jako puno ako to žele”, rekao nam je Sraka.

Sindikat turizma i usluga: Usporit ćemo uslugu

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga, rekao je da je kod njih specifična situacija.

“Mi polazimo sa stanovišta gosta koji dolazi u hotele i bilo bi sramotno da gost ne bude poslužen. No u trenu kad provodimo štrajk, to se svede na usporenu poslugu, usporen rad čistačica, konobara, sobarica. Tad zaposlenici hotela nose bedževe na kojima na hrvatskom i engleskom piše da su u štrajku. To je dosad imalo dosta dobre učinke jer bi se gosti zainteresirali oko toga zašto se štrajka pa bi vlasniku bilo u interesu da se dogovorimo. Ako dođe do štrajka solidarnosti, onda idemo u tom smjeru”, rekao nam je Andrić.

Što kažu prometni piloti i odgajateljice?

Andre Šarinić, predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota, rekao je da ne znaju kad bi mogao štrajk solidarnosti, no da u ponedjeljak dolaze dati potporu prosvjetarima.

“Ne znam hoće li i piloti štrajkati, supotpisali smo to priopćenje podrške, a sad hoćemo li u štrajk solidarnosti, još ne znamo. Razmišljamo i o takvoj opciji”, kazao je Šarinić.

Odgajateljice ne mogu u klasičan štrajk, no svakako planiraju dati podršku učiteljima pa će tako doći i u ponedjeljak na prosvjed, oni članovi sindikata koji ne budu u smjeni.

“Svi koji budu mogli će doći. A ako budemo u štrajku, to moramo najaviti poslodavcu. To znači da moramo biti na radnom mjestu, ali ćemo taj dan nositi bedževe da smo u štrajku iako ne možemo biti skroz isključeni iz rada”, kazala nam je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program