USPJEH ZADRANA NA REGIONALNOM NATJEČAJU Zavodu za javno zdravstvo i Bolnici odobreno 2 milijuna eura za projekte jačanja kvalitete usluge

Objavljeno: 05.11.2019. u 13:08
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

U okviru 2. Poziva na dostavu projektnih prijedloga koji se provodi kao dio programa prekogranične suradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (Interreg IPA CBC Programme Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro 2014-2020.), financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA sredstava Općoj bolnici Zadar odobrena su za sufinanciranje dva projekta ukupne vrijednosti 1.853.635,70 EUR.

Cilj programa Interreg IPA CBC je jačanje društvenog, gospodarskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore kroz provedbu zajedničkih projekata kojima se pridonosi Europskoj teritorijalnoj suradnji kao drugom cilju Kohezijske politike 2014. – 2020.

Prioritetne osi u 2. Pozivu koji je bio otvoren od 19. rujna do 21. prosinca 2018. bile su:

Jačanje kvalitete usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi

Zaštita okoliša i biološke raznolikosti, poboljšanje prevencije rizika i promicanje održive energije i energetske učinkovitosti

Doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine

Jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja u Programskom području

Alokacija ukupno raspoloživih sredstava za 2. Poziv za sve četiri Prioritetne osi iznosila je oko 26 milijuna eura, a programsko područje obuhvaćalo je 12 županija u Hrvatskoj (Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zagrebačka županija), Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine i 109 općina u Bosni i Hercegovini te 10 općina u Crnoj Gori.

Dana 29. i 30. listopada 2019. god. Upravljačka tijela izvršila su administrativnu provjeru i provjeru podobnosti podnesenih prijava. Ukupan broj podnesenih prijava bio je 161 projektni prijedlog raznih partnera iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, s ukupno traženim proračunom većim od 200 milijuna EUR. Nakon prvog koraka, ocjenu kvalitete obavili su vanjski procjenitelji koji su prijave razvrstali na četiri rang liste, po jednu na svakoj Prioritetnoj osi, ovisno o dobivenom rezultatu. Zajednički nadzorni odbor, koji predstavljaju lokalni, regionalni i nacionalni predstavnici svih zemalja sudionica, usvojio je sve četiri rang liste i odobrio 30 projekata za financiranje među kojima su 2 projekta u kojima sudjeluje Opća bolnica Zadar.

Projekt PreventiON and early detecTIon for more effective treatMEnt of colon and breast cancer (ON TIME) ukupne vrijednosti 854.585,50 EUR kojeg provodi Zavod za javno zdravstvo Zadar kao vodeći partner obuhvaća prekogranično područje koje ima oko 500.000 stanovnika i uključuje Zadarsku županiju, Zapadnohercegovačku županiju i 2 općine u Crnoj Gori (Bar i Podgorica).

Projekt je usmjeren prevenciji, ranoj dijagnostici i liječenju raka s poboljšanom kvalitetom usluga u javnom zdravstvu na prekograničnom području. Projektni partneri na projektu su, uz Opću bolnicu Zadar još i ZU Institut za javno zdravlje Crne Gore, JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar i Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadno-hercegovačke.

Projekt Improving Laboratory and Diagnosis Operational System (LAB-OP) ukupne vrijednosti 999.050,20 EUR kojeg provodi Opća bolnica Zadar kao vodeći partner usmjeren je iskorištavanju potencijala pružanja zdravstvenih usluga kroz ulaganja u infrastrukturu i povećanje razine opremljenosti u području laboratorijske dijagnostike.

Projektom će se ostvariti pozitivan utjecaj na zdravstvene radnike i pacijente koji gravitiraju prekograničnom području s oko 200.000 stanovnika. Projektni partneri Opće bolnice Zadar na projektu su Zavod za javno zdravstvo Zadar, JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar i Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije.

O uspjehu i kvaliteti navedenih projekata za pacijente Zadarske županije dovoljno govori činjenica da su projekti ON-TIME i LAB-OP razvijeni u suradnji Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Opće bolnice Zadar dva projekta od ukupno samo četiri projekta odobrena za sufinanciranje u okviru 2. Poziva Interreg IPA CBC programa kroz Prioritetnu os 1. Jačanje kvalitete usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi u kojima su prijavitelji bili ustanove iz Hrvatske.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program