Traju konzultacije sindikata i Vlade, hoće li biti kakvih pomaka?

Objavljeno: 22.11.2019. u 18:33
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Sindikati srednjih i osnovnih škola u Banskim dvorima razgovaraju s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem i predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

- Obećali smo premijeru da ćemo se odazvati na svaki sastanak, tako se odazivamo i na ovaj, kazao je uoči sastanka Branimir Mihalinec, čelnik sindikata djelatnika u srednjim školama. Dodao je da je baš kupovao prsluke za redare za prosvjed u ponedjeljak. Ne zna što bi mogao očekivati od konzultacijskog sastanka te kakvo bi rješenje mogla ponuditi Vlada.

Na pitanje novinara što bi moglo spriječiti prosvjede u ponedjeljak, kazao je da bi to eventualno moglo biti potpisivanje sporazuma od 6,11% povećanja koeficijenta. I glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan potvrdila je da se sve aktivnosti nastavljaju, odnosno štrajk i pripreme za prosvjed.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je malo ranije kako se u Vladi radi na tome da se napravi nova ponuda sindikatima obrazovanja. Izjavila je to nakon sastanka u Banskim dvorima gdje su bili i premijer Andrej Plenković, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ministar financija Zdravko Marić i savjetnik premijera za obrazovanje Radovan Fuchs. Divjak je istaknula da su stoga bile važne analize Ministarstva znanosti i obrazovanja vezano uz plaće.

- Detaljno smo kroz to prošli. Na koncu, morate ipak biti svjesni da sve ono o čemu smo sad razgovarali najprije mora biti prezentirano socijalnom partneru, dakle sindikatima. To će odraditi Ured premijera, kazala je. Iz Vlade je sa sastanka najprije izašao ministar financija, a nakon njega premijerov savjetnik Fuchs. On je kazao da se razgovaralo o prijedlozima i izračunima te da nije bilo riječi o odlasku ministrice Divjak.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11% kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama. Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12% iduće godine, izradu analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2% ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program