ŠKABRNJSKO DITE Josipa Pavičić: “Pred živima su otvarali crne vreće…”

Objavljeno: 18.11.2019. u 16:44
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Ja sam škabrnjsko dite. Bože, danas mi se to čini nestvarnim, kao da je to bila neka druga djevojčica. Kužiš?, riječi su kojima se domaća spisateljica i nekadašnja voditeljica Josipa Pavičić Berardini prisjetila tragedije koja se dogodila u Škabrnji.

Josipa je djetinjstvo provela u Škabrnji, a budući da je danas spomen na stradale i u tom dalmatinskom selu, na Facebooku se osvrnula na strahote kojima je svjedočila. O njima je pisala i u svojoj knjizi ‘Šest milimetara’.

- Čudno mi je da sam dva desetljeća unazad svjedočila ubijanju i masakru nad civilima. Ti su civili bili moji rođaci, moja velika obitelj, oni s kojima sam išla u lov s praćkom, igrala pikule i preskakala laštrik – piše Josipa.

- Na dan primopredaje unakaženih tijela, moj je smijeh zamro. Eh, ne mogu ti opisati težinu na prsima, a ni težinu u zraku kad su počeli otvarati crne vreće pred nama koji smo ostali živi. Moja je Škabrnja tog dana umrla. A vjeruj mi, u svakome je od nas tog hladnog mjeseca studenog nešto odletjelo u visine. Možda krik, možda vapaj možda nemoć… Majke su pokopale svoju djecu, djeca svoje majke i očeve. Nije to normalno. Ali je bilo tako. I točka – napisala je spisateljica.

- Jučer gledam izbornika Dalića dok izgovara kako pobjedu vatrenih posvećuje Škabrnji i Vukovaru i znate šta, naježila sam se, prisjetila i rasplakala. Osjetila zahvalnost. Hvala.

- Od mog prekinutog djetinjstva opipljiva je ostala samo ova fotografija s tetom Zorom. U ovoj plavokosoj djevojčici kuca škabrnjsko srce, srce puno ponosa i tuge i ljubavi, srce koje nije zaboravilo, ali srce koje je savladalo umijeće opraštanja. Hvala svima koji ste nam blizu u našim sjećanjima na DAN SJEĆANJA 18.11.’91 – poručila je Josipa.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.4/5 (18 votes cast)
ŠKABRNJSKO DITE Josipa Pavičić: "Pred živima su otvarali crne vreće...", 1.4 out of 5 based on 18 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program