SINERGIJA SUKOŠANA, SV. FILIP I JAKOVA, ŠKABRNJE I GALOVCA Korak do ultra brzog interneta “teškog” 50 milijuna kuna

Objavljeno: 28.11.2019. u 20:38
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Projekt vrijedan 50 milijuna kuna EU financira 85 posto, a lokalne jedinice 15 posto. Prošli smo dvije od tri faze te očekujemo povoljni rezultat i turbo brzi internet unutar obuhvata, za 3.900 kućanstava i 12.200 žitelja, kazao je Zadarskom listu Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan, nositelja projekta, jedinog u Zadarskoj županiji

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, objavilo je listu od 21 prihvatljivog prijavitelja druge faze natječaja za Plan razvoja širokopojasnog interneta, među kojima je i projekt “Razvoj širokopojasne infrastrukture na području općina Galovac, Sukošan, Sveti Filip i Jakov te Škabrnja”, jedinog u Zadarskoj županiji.

- Ukupna vrijednost projekta izgradnje super brze mreže procijenjena je na 50 milijuna kuna. U sklopu investicijskog prioriteta 2a Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., EU financira 85 posto, a lokalne jedinice 15 posto, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan koja je nositelj projekta dodajući kako projekt podrazumijeva izgradnju širokopojasne telekomunikacijske mreže temeljene na tehnologijama kojima će se osigurati brzi i ultrabrzi pristup svim korisnicima unutar obuhvata projekta.

Izrađen je Program razvoja širokopojasne infrastrukture za područje navedenih jedinica lokalne samouprave, koji je potvrdio HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti), čime je ispunjen osnovni preduvjet za prijavu na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a.

- Prošli smo prvu i drugu fazu u kojima telekomunikacijski operateri odlučuju hoće li i na kojem području ulagati u izgradnju širokopojasnog pristupa. Mi očekujemo da bi mogli proći i treću fazu. Dosta smo dobro bodovani te na temelju dosadašnjih kontakata očekujemo da će biti iskazan interes operatera za nas, rekao je Martinac.

Kako projekt, naime, obuhvaća područja općina Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Galovac i Škabrnja to daje znatne prednosti za uspješnu realizaciju projekta.

- Galovac je u četvrtoj kategoriji indeksa razvijenosti, Škabrnja u petoj, a Sukošan i Sv. Filip i Jakov u šestoj od osam kategorija indeksa razvijenosti, istaknuo je Martinac.

Na području obuhvata projekta, prema rezultatima popisa stanovništva 2011., živi ukupno 12.199 stanovnika (Galovac 1.234, Sukošan 4.583, Sv. Filip i Jakov 4.606, Škabrnja 1.776) u 3.870 kućanstava, uz prosječnu gustoću naseljenosti od 91,9 stanovnika na kilometar četvorni. Navedeni JLS-ovi zajedno imaju površinu od 132,8 kilometara četvornih.

“Ovo je strateški projekt, tehnološka infrastruktura koja donosi nove prigode za sve. Osim u komunikacijskom smislu, super brzi internet bit će osnovni alat za investicije, poglavito u turizmu

- Mi ćemo biti vlasnici mreže, a ne operateri, što će lokalnim jedinicama u navedenom projektu dugoročno osiguravati značajne prihode, obznanio je Martinac.

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj 101,4 milijuna eura vrijedan program izgradnje nove digitalne autoceste koja će pružiti znatno brži internetski pristup.

- Program će trajati do 31. prosinca 2023., a bit će podloga za ultra brzo surfanje, rekao je Martinac.

EU financira projekt kako bi se svim građanima omogućila jednaka usluga, brži i kvalitetniji pristup internetu, bez obzira na to gdje žive, uz mogućnost niže cijene.

- Brzi i ultra brzi internet preduvjet su razvoja novih gospodarskih grana u skladu s europskim i svjetskim standardima, velika šansa za mlade i kreativne poduzetnike. Cilj je šira primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije i razvitak digitalne ekonomije te ubrzanje gospodarskog rasta i povećanje društvenog boljitka, kazao je Martinac.

Telekomunikacijska infrastruktura će se temeljiti na svjetlovodnoj mreži koja će pružiti odličnu brzinu interneta i zadovoljiti potrebe svih građana i drugih subjekata te će osigurati infrastrukturne preduvjete za održivi dugoročni društveni i gospodarski razvitak navedenih četiri općina.

- Potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekta s upravljačkim tijelima za investicijski prioritet 2a OPKK-a je predviđeno tijekom drugog tromjesečja 2020., a početak provođenja aktivnosti na projektiranju mreže i pribavljanju svih potrebnih dozvola i suglasnosti tijekom trećeg tromjesečja 2020., objašnjava Martinac dodaje kako je predviđen početak izgradnje mreže tijekom 2021., a završetak do sredine 2022.

Iako je konačni rok za realizaciju svih radova 31. prosinca 2023., kada Hrvatskoj istječe mogućnost povlačenja EU sredstava osiguranih za tu namjenu, početak operativnog rada mreže je do kraja 2022., zaključio je načelnik Sukošana.

Bez brzog interneta kao bez osnovne škole

Zoran Pelicarić je potrebu za zvučno brzom optičkom gigabitnom mrežom 5G usporedio sa školovanjem ističući kako bi to bilo kao da netko nema završenu osmoljetku.

- Osim u komunikacijskom smislu, super brzi internet bit će osnovni alat za otvorenje investicije, poglavito u turizmu, kazao je načelnik Sv. Filip i Jakova, općine koja je u obnovu i modernizaciju kino dvorane, dok ih drugi zatvaraju, uložila preko dva milijuna kuna, ali i prva u Zadarskoj županiji pokrenula projekt “Zaželi – program zapošljavanja žena”, te prva među općinama otvorila reciklažno dvorište.

- Brzi internet će sve društvene, gospodarske i tehnološke procese podići na novu razinu, osiguravajući još bolje mogućnosti i kvalitetu života za sve nas. Brzi internet će pozitivno utjecati na napredak u svim aspektima. Cilj je da svi imaju brži, kvalitetniji i jeftiniji pristup internetu, poručio je Marin Gulan, načelnik Galovca.

“Revolucionarni projekt, veliki korak u budućnost”

Riječ je o vrijednom iskoraku, koji ima velike prednosti u raznim segmentima društva, od gospodarskog razvoja do ključne uloge u stvaranju društva znanja. To je revolucionarni projekt, veliki korak za drugi kvartal 21. stoljeća. Optička mreža i turbo brzi internet će doći u svaku kuću na području obuhvata četiri lokalne jedinice, rekao je Nediljko Bubnjar, načelnik Škabrnje.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 3.8/5 (5 votes cast)
SINERGIJA SUKOŠANA, SV. FILIP I JAKOVA, ŠKABRNJE I GALOVCA Korak do ultra brzog interneta "teškog" 50 milijuna kuna, 3.8 out of 5 based on 5 ratings

3 komentara za “SINERGIJA SUKOŠANA, SV. FILIP I JAKOVA, ŠKABRNJE I GALOVCA Korak do ultra brzog interneta “teškog” 50 milijuna kuna”

 1. Tu će zaleđe Zadra zbog Filip Jakova popušiti itekako
  Već desetljećima to rade na štetu ljudi zaleđa Zadra
  Pogledajte ceste Filip Jakova pogledajte galovca i Raštana pogledajte vrtiće škole a pogledajte gore uopće ih nema kao da su oni branili Zadar a ne vlaji i ginuli na stotine u zadnjem ratu
  To je samo škola ubuduće pa kada krenu opet samo ih pustiti prema Filip Jakovu i Zadru samo zbog toga što sve sebi kradu od radnih mjesta do infrastrukture
  Amen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Lipo je to sve. Volim kad se razvijaju nasi krajevi.
  Ali, ali…
  Nitko ne govori koliko ce opticki internet kostati te ljude.
  Sigurno nece dobiti besplatan pristup optici.

  Visok!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Pelicarć priča nebuloze. Miješa kruške i jabuke. Optička veza i 5G su dvije potpuno različite stvari i tehnologije prijenosa podataka. Pa kaže zvučno brza optika?? Opet miješa zvuk i svjetlost. Na kraju će ih ipak poluhrvatska telekom kompanija oderati kao janjce.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program