Sabor počeo izbacivanjem Mire Bulja

Objavljeno: 08.11.2019. u 10:15
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Hrvatski sabor trebao bi danas raspravljati o prijedlogu novog kalendara blagdana i spomendana kojim se među ostalim Dan državnosti vraća na 30. svibnja, datum na koji se obilježavao do 2001. godine i koji označava konstituiranje prvoga višestranačkog demokratskog Sabora 1990. godine.

Na samom početku predsjednik Sabora Gordan Jandroković dao je riječ Miri Bulju (MOST) koji je zatražio “da se njegov zaključak koji je uputio prošli tjedan, raspravi idući tjedan te se stavi u dnevni red”.

- Idući tjedan zadnji je rok da se raspravi odluka o iznajmljivanju ove sabornice, kazao je Bulj.

Jandroković ga je podsjetio da je o tome već govorio i jučer te je istaknuo da Bulj krši Poslovnik. Potom mu je dao dvije opomene jer je Bulj i dalje govorio s klupe. Jandroković mu je zatim oduzeo i pravo govora za današnji dan. Bulj je i dalje govorio, pa je izgubio pravo govora i u utorak. Bulj nije prestajao govoriti, pa je Jandroković pozvao saborsku stražu da udalji Bulja. Nakon toga uslijedila je stanka od 10 minuta.

Arsen Bauk (SDP) zatražio je stanku od 10 minuta u vezi sa zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH, s obzirom na situaciju koja je nastala nakon što je Vlada dala svoj prijedlog, a onda se oglasio i Odbor za veterane.

Koje se promjene predlažu?

Druga promjena odnosi se na 18. studenoga koji postaje Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i bit će neradan dan. Prema prijedlogu se modificira i nekoliko spomendana koji nisu neradni dani. Tako će 15. siječnja uz Dan međunarodnog priznanja postati i Dan mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, a 9. svibnja obilježavat će se kao Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom.

Dan neovisnosti bi se prema novom prijedlogu obilježavao 25. lipnja, na dan na koji se dosad slavio Dan državnosti i ne bi bio više blagdan nego spomendan, a 8. listopada postao bi Dan Hrvatskog sabora. Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima nacizma, fašizma i komunizma obilježavat će se 23. kolovoza. Promjenama kalendara ne povećava se broj neradnih dana već on ostaje na broju 13.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program