PROSVJEDNICI NA MARKOVOM TRGU Mihalinec poručio premijeru – Nemojte dovoditi u pitanje budućnost!

Objavljeno: 06.11.2019. u 13:08
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Članovi sindikata obrazovanja ispunili su u srijedu Markov trg, kako bi još jednom poručili Vladi da ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća kroz koeficijente složenosti poslova, zbog čega su već 19. dan u štrajku.

S transparentima, glazbom i zviždaljkama više od 5 tisuća prosvjednika je ispod Vladinih prozora došlo još jednom zahtjevati povećanje koeficijenata za 6,11 posto, što Vlada odbija nudeći im povećanje osnovice u idućoj godini za 6,12 posto, po modelu 2+2+2 posto, te eventualno još 2 posto povećanja koeficijenata, ako se do kraja lipnja ne dovrši uređivanje sustava koeficijenata u javnim službama.

Povorku, koja se okupila pred Hrvatskim narodnim kazalištem, na prosvjednom hodu pod geslom “6. 11. za 6,11 posto” kroz Frankopansku i Mesničku ulicu, te Strossmayerovim stubama do Trga sv. Marka predovodili su čelnici triju sindikata obrazovanja Branimir Mihalinec, Sanja Šprem i Igor Radeka, kao i Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije i potpredsjednik Europske konfederacije sindikata.

U podne su se prosvjednicima na Markovu trgu obratili Mihalinec, Šprem i Radeka, te Štrukelj, koji je organizatorima prosvjeda važan kao znak snažne međunarodne potpore, jer Europska konfederacije sindikata okuplja preko 11 milijuna članova iz 48 zemalja.

- Vaš broj danas, vaš odaziv na štrajk, vaše jedinstvo da se borimo za svoja prava nimalo ne jenjava, poručila je Ana Tuškan, tajnica Sindikata hrvatskih učitelja. Hvala što ustrajete, hvala što smo svi jedinstveni, dodala je.

- Bez vas ova naša domovina nema nikakve šanse, poručio je Mihalinec prosvjednicima. Poručujemo premijeru Andreju Plenkoviću – nemojte dovoditi u pitanje budućnost! Premijeru, nemojte dozvoliti da Hrvatske neće biti. Sedamnaest dana ignorirali su vas, sedamnaest dana su šutjeli, tek osamnaesti dan počeli su pregovori, kao da nas nije niti bilo, dodao je Mihalinec.

- Prave se da ne znaju naše zahtjeve, čude se zašto smo u štrajku, je l’ vi znate razlog? Da ponovimo, neka čuje, želimo ispraviti nepravdu prema zaposlenima u odgoju i obrazovanju, gdje plaće zaostaju u plaćama u javnim službama. To je učinila vlada Zorana Milanovića, a ova Vlada to želi zabetonirati!, rekao je Mihalinec.

- 6,11, to je poruka Vladi, rekao je Mihalinec, dok su istu brojku prosvjednici skandirali na Markovu trgu.

Prosvjednici su pristigli iz svih dijelova Hrvatske, a dvadesetak autobusa iskrcalo ih je ispred Hrvatskog narodnog kazališta i pritom nakratko usporilo promet. Nose transparente na kojima piše “Ne napredovati znači nazadovati”, “Kol’ko para, takav transparent”, “Mi stvaramo, vi trošite” i opremljeni su zastavama, kapama, kabanicama i zviždaljkama.

Danas su u štrajku sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a pridružili su im se i fakulteti, referade i stručne službe.

U utorak su prosvjetni sindikati održali konzultativan sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja s ministricom Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Konačna ponuda Vlade sindikatima u štrajku očekuje se sljedeći ponedjeljak, kazao je tom prilikom čelnik sindikata Branimir Mihalinec. Ministrica Divjak sastanak je ocijenila konstruktivnim te je najavila da će Vlada ponudu sindikatima predstaviti sljedeći ponedjeljak, 11. studenog.

Vlada i školski sindikati jučer su nastavili su pregovore, no za sada nijedna strana ne odustaje od svojih stajališta. Ipak, zajedničko im je da žele da se što prije postigne dogovor. Sindikati su definirali svoje pozicije, a Vlada bi, prema izjavama sindikalista, do idućeg ponedjeljka trebala konačno definirati neku svoju poziciju.

- I Vlada i školski sindikati žele riješiti ovaj problem, na zadovoljstvo svih. Ne odustajemo od zahtjeva, ali dopustite da u razgovorima i pregovorima dođemo do konačnog rješenja, izjavio je nakon jučerašnjeg sastanka Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Nije želio govoriti o sadržaju Vladine ponude, no izrazio je nadu da će Vlada svoju konačnu ponudu sindikatima predstaviti idući u ponedjeljak.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program