POČELO JE CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE: Nabavljeno je 360.000 doza, prvi put osigurano drugačije cjepivo. Ovo su rizične skupine

Objavljeno: 06.11.2019. u 09:33
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Cijepljenje protiv gripe započinje danas, 6. studenoga, u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo, a ove je godine naručeno 360.000 doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Ove godine po prvi je puta nabavljeno četverovalentno cjepivo koje sadrži četiri podtipova virusa, i to dva podtipa virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B.

Ove sezone prvi put je nabavljeno tzv. četverovalentno cjepivo koje jamči veću zaštitu od virusa. Građanima će na raspolaganju biti 360.000 doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani.

“Zbog povećanog sastava antigenskih skupina koje mogu izazvati zaštitu tim cjepivom se povećava statistički šansa da se učinkovitost poveća s obzirom na podudarnost virusa koji će cirkulirati u atmosferi”, kazala je za HRT Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja iz HZJZ-a.

Cjepivo je besplatno za one iz najrizičnijih skupina – starije od 65 godina, kronične bolesnike, zdravstvene i domske djelatnike te djecu i trudnice.

“Najbitnije je da se cijepe pacijenti s malignim bolestima, međutim ne samo oni nego i njihovi ukućani zato što virus mogu donijeti pacijentu. Druga stvar su djeca, sve više djece imam u svojoj ambulanti, tako da preporučujem roditeljima da cijepe djecu”, napominje specijalistica obiteljske medicine Branislava Ćilić.

Prošle je godine od gripe oboljelo više od 60.000 ljudi i odnijela je 107 života, dok prognoze za ovu zasad nisu alarmantne, piše HRT.

Na pitanje hoće li 360.000 doza cjepiva biti dovoljno za sve koji će se htjeti cijepiti, dr. Rok Čivljak, pročelnik Zavoda za respiratorne infekcije u Klinici Dr. Fran Mihaljević kaže da to nikako nije dovoljno.

Ipak, naručeno je više doza nego lani i dr. Čivljak vjeruje da će sve doze biti iskorištene. On ističe da se mora nadomjestiti pad procijepljenosti kućanstava u posljednjih 10 godina budući da se prije naručivalo i po 700.000 doza cjepiva.

Također ističe da je gripa uglavnom bezopasna, ali svima koji spadaju u rizične skupine preporučuje cijepljenje.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program