ISPOVIJEST RODITELJA U ovoj zadarskoj Osnovnoj školi nema lektire, za neke ispite nikad ne znaš kad će i hoće li ih biti, ali kad budu – treba znati i gradivo koje nigdje ne piše!

Objavljeno: 17.11.2019. u 11:05
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Zadarska osnovna škola koja je nekada imala sedam ili osam razreda po godini, koja je radila u čak tri smjene, danas jedva da ima dovoljno za “zakrpati” tri razreda. No, to nije jedini problem s kojim se suočava nekad popularni “Preradović”, njegovi učenici i roditelji.

Na stranu sa beskrajnim štrajkom koji kao da se ne tiče nikoga, ali ga sasvim sigurno djeca dobro osjećaju na svojoj koži, problema je još i više, saznajemo iz svjedočenja roditelja s kojim smo razgovarali.

“Djeca jednog šestog razreda te škole ove godine, naime, nemaju lektiru!? To je mislim krucijalni među svim preostalim problemima. Dva mjeseca su prošla od početka godine, još je 30 dana do polugodišta i o lektiri nitko ni riječi. Djeca su pokušala postaviti pitanje, ali bez odgovora. S današnjim datumom nisu dobila ni jedan naslov koji moraju pročitati i napisati”, kazao nam je roditelj, dodajući:

“To nas najviše brine. Kako će upisati srednju školu bez ikakvog znanja o književnosti, te kako će na državnu maturu jednog dana, zaista nije jasno. Hrvatski jezik određen je kao glavni predmet u domaćem obrazovnom sustavu, a provodi se evo kako.”

No, to nije sve. Ni početak svega, kako doznajemo.

Vrlo slično i sa drugim “glavnim” predmetom – Engleskim jezikom.

“Ispit iz gramatike engleskog jezika triput je najavljen, djeca su se triput spremala za njega i triput je odgađan. U konačnici je – otkazan!?”, tvrdi naš sugovornik.

U isto vrijeme, dodaje, iz drugih predmeta na djeci se trenira strogoća, pa se očekuje da djeca odgovaraju na pitanja kojih u propisanim udžbenicima i radnom materijalu naprosto – nema.

“Djeca su u ispitu iz Prirode imali, primjerice, pitanje: ‘Tko je prirodni neprijatelj gušterice’. Odgovor na to pitanje ne piše nigdje u knjizi, ali je dijete svejedno dobilo ocjenu manje zbog toga. Kad sam se sastala s učiteljicom iz tog predmeta, odgovorila je da je tražila logično zaključivanje od učenika!? Pitala sam – kakvim bi to logičnim zaključivanjem mogli doći do toga da kit jede planktone?! Nije znala odgovoriti. Ustrajala je na insistiranju da djeca to moraju znati, da je netko od njih to sasvim sigurno prezentirao na plakatu. Kad sam pitala ime tog učenika koji je to prezentirao, odgovorila mi je iznervirano – ‘e to vam neću reći!’”

U potrazi za smislom u Osnovnoj školi PP Zadar, roditelj s kojim smo razgovarali susreo se ovih dana i s nizom drugim besmislica koje su ponuđene kao objašnjenje za sve gore navedeno, tipa – “što fali ocjeni vrlo dobar”, “to je krasna učiteljica, nemojte tako, nek se dijete čeliči” i tako dalje i tako dalje.

“Kad sam joj telefonski rekla dan prije susreta da razred mog djeteta nema lektiru, ravnateljica Stanka Pera Martinac je ostala zatečena i nije znala skriti iznenađenje. Rekla je kako je to nedopustivo, točnije: ‘pa to ne može tako, nije lektira proizvoljna’. Drugi dan, kad smo se sastali u školi, potpuno druga priča. Jednu je učiteljicu opravdala obiteljskim problemima, za drugu je rekla da problem uopće ne vidi…”, kazuje naš sugovornik i dodaje:

“U konačnici, sastanak je završila praktički tjerajući me iz ureda pod izgovorom da se ‘mora javiti na telefonski poziv’. Kakva je to luda kuća, nije mi jasno. Nadam se da će ovako medijski barem netko ponuditi neke odgovore.”

O svemu navedenom zatražili smo službeno očitovanje Škole o kojoj je riječ i objavit ćemo ga odmah po primitku.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 3.2/5 (20 votes cast)
ISPOVIJEST RODITELJA U ovoj zadarskoj Osnovnoj školi nema lektire, za neke ispite nikad ne znaš kad će i hoće li ih biti, ali kad budu - treba znati i gradivo koje nigdje ne piše!, 3.2 out of 5 based on 20 ratings

8 komentara za “ISPOVIJEST RODITELJA U ovoj zadarskoj Osnovnoj školi nema lektire, za neke ispite nikad ne znaš kad će i hoće li ih biti, ali kad budu – treba znati i gradivo koje nigdje ne piše!”

 1. iz naslova sam znao o kojoj školi se radi.
  Potpisujem.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.8/5 (8 votes cast)
 2. Važno da Stanka otpleše na početku godine. Sto bi još htjeli

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
 3. Jadno na šta je došla nekada izvrsna skola. Nemaju za papar a tu ženu drže za direktoricu jer šuti i trpi. Kog je briga za učenike i za skolu,samo dok plaća ide. Vjerovatno najlošija skola u Zd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
 4. marina lovrić

  Nije bolje ni u drugim školama. U Benje profesorica (?!?!) biologije čitav sat igra igrice na mobitelu a učenici prepisuju lekciju iz knjige. Dođe vrijeme za test koji ima pet pitanja i mora se napisati svaka riječ iz knjige.Tko što zna ili ne zna, razumije ili ne razumije, nema veze. I onda na žalbe ravnatelj kaže: “ona je takva,ne mogu ništa,neću nikome kruh uzimati iz ruke”. Ono, pomiri se sa sudbinom i čekaj da dijete ode iz škole.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
 5. Pazite što pišete! Kleveta je kažnjiva!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
 6. Jel se to još i prijete?
  Jadno nam školstvo i djeca.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program