Divjak: Ne želim sudjelovati u scenariju igre moći sindikata i premijera

Objavljeno: 19.11.2019. u 15:27
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

- Ne želim sudjelovati u scenariju igre moći između sindikata i premijera. Međutim, na kocki je budućnost naših učenika koja ovisi o učiteljima. Nijedna strana nije bila spremna za kompromis. Stoga pozivam premijera i sindikate na dijalog, da stave djecu na prvo mjesto, izjavila je na izvanrednoj konferenciji za novinare ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Dodala je kako je sutra na konzultacije pozvala i sindikate i pravobraniteljicu za djecu kako bi razgovarali o nadoknadi nastave i eventualnom produljenju školske godine. “Moramo tražiti rješenje i svi zajedno, a to uključuje i Vladu i ministarstvo i građane – da prepznamo važnost posla učitelja i nastavnika, da im damo priliku da poboljšaju svoj financijski status kako bi imali zaslužano mjesto u društvu, zaključila je Divjak.

Na početku konferencije osvrnula se na svoj ulazak u politiku kao nestranačke osobe i kazala kako su uspjeli da reforma obrzovanja saživi u svi osnovnim i srednjim školama. Dio te reforme je i poboljšanje statusa učitelja. Uveli smo nagrađivanje i napredovanje, administrativno rasterećenje koje će se tek osjetiti. Još treba raditi na tome, dodala je. Kazala je kako kao ministrica pokušava pomiriti dva prava, pravo učenika na obrazovanje i pravo djelatnika na borbu za

Svaki učenik dosad je izgubio od šest do sedam dana nastave.

Sindikati su se na opći štrajk odlučili nakon 26 dana u cirkularnom štrajku i pregovora s Vladom, koja im je na kraju ponudila povećanje osnovice plaće za 6,12 posto iduće godine putem TKU-a, izradu analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti te sporazum o dodatku na plaću od dva posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, što su oni odbili.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nedavno je izjavila kako vjeruje da će većina škola odraditi najviše šest dana koje treba nadoknaditi tijekom nenastavnih dana i subota. Ako to nije moguće, skratit će se praznici. To je zadnji korak, a može ga pokrenuti škola ako uputi zahtjev Ministarstvu.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je da se Vlada od prvog dana uhvatila ukoštac s problematikom sustava plaća koji treba mijenjati. Nije htio odgovoriti na prozive iz Ministarstva obrazovanja da su za sadašnju situaciju sa sindikatima glavni krivci ministarstva rada i financija. Smatra da iz perspektive građana, odnosno roditelja, djece i učitelja, prosvjetni radnici i njihovi učenici “ovo nisu zaslužili”. Žao mu je što se sve “prelama preko učitelja i učenika”. “Kada sve skupa gledate, mogu odgonetnuti što se krije iza ovoga svega”, naveo je Marić bez pojašnjenja na što točno misli. Nije htio precizirati smatra li da netko onda manipulira s učiteljima.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk apelirao je na prekid štrajka u školama. Ističe da je Vlada dala maksimum učiteljima i nastavnicima u trenutku prijetnje još jedne globalne krize. Poručuje da promjena koeficijenata nije i ne smije biti “ad hoc” odluka, već ozbiljan pomak koji će biti potpuno usklađen i s mogućnostima centralne države i s unaprjeđenjem obrazovnog sustava.

Sindikati su najavili brojne akcije. Prva je Potrubi za obrazovanje – na nekoliko točaka u Zagrebu nalazit će se sindikalni aktivisti s transparentima, pa tako i na trasi puta od Šeratona do Arene gdje će se održavati kongres Europske pučke stranke. “To je demokracija i to su toliko tipične slike svugdje u Europskoj uniji, svatko može tražiti svoja prava, međutim svakako je u interesu i naših školaraca da što prije sjednu u klupe i da roditelji znaju zašto djecu šalju u škole i mislim da je Vlada učinila jako puno”, izjavio je ministar unutarnjih i europskih pslova Gordan Grlić Radman.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je uoči sastanka užeg kabineta Vlade da bi se učitelji i profesori trebali vratiti na posao i nastaviti razgovarati o plaćama jer, upozorio je, štrajk traje predugo, a djeca trpe štetu. Ustvrdio je kako je Vlada obrazovnim sindikatima u štrajku ponudila najviše koliko je u ovom trenutku mogla dati te da treba još razgovarati.

Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12 posto iduće godine, izradu analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od dva posto ako Vlada do 30. lipnja ne promijeni Uredbu o koeficijentima. Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program