Dani izgubljeni u štrajku bit će nadoknađeni za zimskih praznika?

Objavljeno: 19.11.2019. u 10:00
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Danas je u čitavoj Hrvatskoj generalni štrajk u svim osnovnim i srednjim školama, a to je ujedno i punih sedam dana koje je svaki učenik u Hrvatskoj zbog štrajka izbivao s nastave. Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je model nadoknade i školama prepustilo odluku o tome kako će organizirati nadoknade nastave, hoće li to biti radne subote ili će se malo »odgristi« od školskih praznika.

Ravnatelji škola skloni su ovom drugom rješenju, a ne radnim subotama jer vikendi, kažu, moraju djeci ostati za odmor i druženje s roditeljima, piše Novi list.

- Subote ne dolaze u obzir. Roditelji vikende planiraju, i to je jedina prilika tijekom školske godine da budu s djecom kako im to odgovara, rekao je Miše Kutleša, ravnatelj OŠ »Brestje« iz Zagreba. Odluku, međutim, još nisu donijeli jer se čeka završetak štrajka kako bi se znalo koliko dana uopće treba nadoknaditi.

Slijedi usuglašavanje

Na istom su tragu i u Udruzi srednjoškolskih ravnatelja, čija predsjednica Suzana Hitrec kaže kako se čeka završetak štrajka da bi se donijelo odluku o nadoknadi. Ona će se najvjerojatnije, smatra Hitrec, donositi na razini županija, jer su u skladu s Odlukom o početku i završetku školske godine sva odstupanja na županijama, i usuglašavaju se s Ministarstvom.

- Da se radi o jednoj ili dvije radne subote to bi vjerojatno i prošlo, ali nagomilalo se dosta dana. U većem dijelu Hrvatske problem je prijevoz subotom, što je dodatni argument protiv radnih subota, kaže Hitrec.

- Vjerojatno bi najmanje posljedica bilo kod nadoknada za vrijeme zimskih praznika, jer ljetne ne možemo dirati zbog državne mature, veli čelnica udruge ravnatelja.

Mirjana Kurtović, ravnateljica splitske Zdravstvene škole koja je već počela subotom nadoknađivati dane štrajka, kaže kako je prošla radna subota bila iznimka, a ne pravilo.

- Da bi se moglo odraditi nadoknadu subotom, djeca moraju imati jedan čitavi dan u tjednu u kojem nisu imala nastavu. Kako kod nas u školi štrajka 20 nastavnika, prema satnici već znamo da će djeca danas, unatoč generalnom štrajku, imati barem dva ili tri sata, kaže prof. Kurtović. Nadoknada za vrijeme zimskih praznika i za nju je najbolji model, no podsjeća da svaka nadoknada koja dira školske praznike mora proći predviđenu proceduru.

- Prvo se o tome mora izjasniti školski odbor, pa županijski ured, a on onda dostavlja obavijest Ministarstvu znanosti i obrazovanja i od njega traži dozvolu. Produženje nastave u ljeto za srednje je škole neprihvatljivo jer, kaže, »obara maturu«, a učenici ove škole ljeti imaju i već ugovorenu praksu u trajanju od četiri tjedna.

- Kad štrajk završi, zbrojit ćemo koliko kojem razredu sati nedostaje, i tada donijeti odluku, zaključuje ravnateljica Kurtović u razgovoru za Novi list.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 2.0/5 (2 votes cast)
Dani izgubljeni u štrajku bit će nadoknađeni za zimskih praznika?, 2.0 out of 5 based on 2 ratings

3 komentara za “Dani izgubljeni u štrajku bit će nadoknađeni za zimskih praznika?”

 1. Katastrofa!Sram vas bilo,teroristi sebični!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
 2. Gonite se lipo svi u pm

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 3. Super mi je citat komentare bijesnih roditelja koji ocito misle da su svi ostali duzni biti robovi njihovi posto su donjeli na svijet dijete….
  Apliciram na iste, da odvoje malo vremena da se posvete tom djetetu, da ga pozdravite, pomilujete.. jer gospodo vi niste drugima donjeli na svijet to dijete vec vama samima… odite u kino, odite na kavu, popricajte o situaciji trenutnoj u kuci.. slazite puzzle..
  Ono najbitnije BUDITE RODITELJ SVOM DJETETU!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program