PROŠLE GODINE 107 SMRTI OD GRIPE Od ove godine u Hrvatskoj četverovalentno cjepivo protiv gripe – evo tko se treba cijepiti…

Objavljeno: 08.10.2019. u 11:23
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

HZJZ je ove godine nabavio četverovalentno cjepivo protiv gripe koje će biti besplatno za iste kategorije kao i dosadašnjih godina, priopćili su

Ovogodišnje cjepivo bit će četverovalentno, što znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima. Drugim riječima, sadržavat će antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe tipa B (Victoria i Yamagata).

To ne znači da je četverovalentno cjepivo „jače“ ili „bolje“, već znači da se smanjuje mogućnost nepodudarnosti antigenske linije virusa korištenog za proizvodnju cjepiva s virusom koji prevladava u cirkulaciji među stanovništvom.

“Naime, u trovalentna cjepiva dodavao se virus tipa B za koji se pretpostavljalo, na temelju praćenja virusa u svijetu, da će prevladavati u predstojećoj sezoni. U nekim sezonama virus korišten za proizvodnju cjepiva poklapao se s virusom koji je dominirao u sezoni gripe, a u nekim sezonama se nije poklapao. Doduše, važno je napomenuti da čak i u sezonama kada se dominantan cirkulirajući virus gripe tipa B nije poklapao s onim korištenim za proizvodnju cjepiva, cjepivo je pružalo određenu razinu zaštite od gripe tipa B zahvaljujući antigenskoj sličnosti (takozvana križna zaštita)”, priopćili su iz HZJZ, dodajući:

“Prošle se godine protiv gripe cijepilo ukupno 323 303 osobe koje spadaju u rizične skupine (za koje HZJZ nabavlja cjepivo i za koje je cjepivo besplatno). S obzirom na procjenu broja stanovnika starijih od 65 godina u Hrvatskoj, procjenjujemo da je cijepljeno 29% osoba starijih od 65 godina, što je porast cjepnog obuhvata u odnosu na prošlu sezonu kada je cijepljeno 23% osoba iste dobne skupine (222793:172220). To je i dalje značajno manje nego prije desetak godina, kada se cijepilo oko 40% osoba starijih od 65 godina, a daleko ispod cilja EU-a i SZO-a koji teži postizanju 75%-tnog obuhvata kod osoba starijih od 65 godina.”

U sezoni 2018./2019. ukupno je prijavljeno 61.206 oboljelih, te 107 smrti od gripe.

Osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama za koje je osigurano besplatno cijepljenje moći će se, kao i ranijih godina, cijepiti komercijalno nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom.

Kategorije za koje HZJZ preporučuje cijepljenje protiv gripe su:

osobe životne dobi 65 godina i starije

štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)

pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i kongenitalnim manama

odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju)

djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influencu).

u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto nje se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njene bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.

djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,

zdravstveni djelatnici

trudnice.

Kategorije za koje je cijepljenje protiv gripe besplatno prema odluci HZZO-a:

osigurane osobe starije od 65 godina

kronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari i transplantirani)

zdravstveni radnici

Građani se kao i ranijih godina mogu cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo se cijepljenje protiv gripe provodi od 9:00 do 15:30 svakim radnim danom.

Trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija na neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe. Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest.

Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi, između ostaloga, o tome u kojoj mjeri se cirkulirajući sojevi virusa poklapaju s cijepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina. U sezonama kada se sojevi dobro podudaraju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih kreće oko 70 %, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, a u nekim sezonama može biti vrlo niska poput 20 % – 30 %. Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjem za 20 % je bolje nego ostaviti te osobe nezaštićene.

Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku od dan – dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja).

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
PROŠLE GODINE 107 SMRTI OD GRIPE Od ove godine u Hrvatskoj četverovalentno cjepivo protiv gripe - evo tko se treba cijepiti..., 1.0 out of 5 based on 1 rating

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program