TERENSKO ISTRAŽIVANJE ZAGREB PRIDEA: Izlazak iz tišine u Hrvatskoj i dalje obilježen strahom od nasilja i diskriminacije

Objavljeno: 11.10.2019. u 18:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

“Trgovi, ulice, škole, radna mjesta, ali i domovi u Hrvatskoj nisu sigurni za LGBTIQ osobe jer nas je čak šest od deset ondje doživjelo nasilje, sudeći prema preliminarnim rezultatima istraživanja o iskustvu diskriminacije, zločina iz mržnje i nasilja prema LGBTIQ osobama u Hrvatskoj” – stoji u zaključku drugog, velikog terenskog istraživanja, provedenog u razdoblju od travnja do kolovoza ove godine, na uzorku od 767 ispitanih iz zemlje i inozemstva, a dio rezultata Zagreb Pride objavljuje Povodom Međunarodnog Dana izlaska iz tišine (Coming Out Day).

Donosimo ga u nastavku:

“Glavni ciljevi istraživanja bili su ispitati iskustva sudionika_ica s nasiljem, diskriminacijom i zločinom iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja te spolnih karakteristika. Rezultati pokazuju kako je od 2013. godine do danas čak 64 posto ispitanih doživjelo neku vrstu nasilja na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i/ili spolnih karakteristika. Odgovori na pitanja o doživljenoj diskriminaciji pokazuju i da je nešto više of 60 posto ispitanih doživjelo neki oblik diskriminacije, bilo u školi ili na poslu, bilo u kontaktu s institucijama poput policije, pravosuđa i zdravstva.

Najalarmantniji podaci odnose se naše postojanje, život i kretanje u ovom društvu. Počevši od naših domova u kojima 36 posto ispitanih zbog straha od doživljavanja diskriminacije ili nasilja prilagođava svoje ponašanje. U školi to čini 37 posto ispitanih, a njih gotovo 40 posto na poslu te više od 43 posto u kafiću. Posebno zabrinjavajući rezultati odnose se na javne prostore poput ulica ili trgova, pri kretanju kojima čak 61 posto ispitanih prilagođava svoje ponašanje. Nažalost, rezultati potvrđuju da je naša svakodnevica i dalje prožeta strahom i neizvjesnošću u svim segmentima, kako u privatnom, tako i u javnom životu.

Zahvaljujemo svima koje_i su sudjelovali_e u istraživanju koje će služiti prilikom planiranja budućeg rada na poboljšanju položaja LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, smanjivanju nasilja i diskriminacije i to prvenstveno kroz osiguravanje zadovoljavajuće primjene postojećih zakona te izgradnju povjerenja LGBTIQ osoba u policiju i/ili pravosuđe kako bi se povećala učestalost prijavljivanja nasilja i diskriminacije. Ovogodišnje istraživanje je drugo takve vrste jer je 2013. Zagreb Pride proveo slično istraživanje pod nazivom “Brutalna stvarnost”.

Autanje je politički čin otpora nasilju i diskriminaciji kojem su LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i svijetu svakodnevno izložene. Povodom Dana izlaska iz tišine, želimo čestitati svima koje_i smo smogli_e hrabrosti otkriti_e svoje identitete svojim obiteljima, prijateljicama i okolini, ali i saveznicama koje nas podržavaju u tome. Također, posebnu podršku šaljemo LGBTIQ osobama u Hrvatskoj koje nisu u mogućnosti otkriti svoje identitete i poručiti im kako nisu same i kako samo zajedno možemo promijeniti ovo društvo na bolje. Ne pristajemo na ovakvu stvarnost! Ponavljamo, mi smo dio ovog društva, ovo su naše ulice, naši trgovi i naše instituacije i zato, Prajd svaki dan!”

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
TERENSKO ISTRAŽIVANJE ZAGREB PRIDEA: Izlazak iz tišine u Hrvatskoj i dalje obilježen strahom od nasilja i diskriminacije, 1.0 out of 5 based on 1 rating

3 komentara za “TERENSKO ISTRAŽIVANJE ZAGREB PRIDEA: Izlazak iz tišine u Hrvatskoj i dalje obilježen strahom od nasilja i diskriminacije”

 1. Lažni Branitelj

  Hebite se i mazite u svoja 4 zida i nitko vas neće ugrožavati.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
 2. Mislim da u ovoj zemlji ima važnijih stvari nego razmišljati da li netko tamo,u svoja četiri zida,”ubada” par centimetara naprijed ili natrag!Moš´ mislit !!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program