Napuljski gitaristički fenomen otvara Koncertnu sezonu Zadar

Objavljeno: 24.10.2019. u 11:01
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Utorak, 29.10.2019, 20:00 h

Svečana dvorana Sveučilišta

Pretplatnički ciklus

Svečano otvorenje Koncertne sezone Zadar 2019./20.

Aniello Desiderio | Povijest španjolske gitare

Sanz, Albéniz, Llobet, Ruiz-Pipó, De Falla, Rodrigo, Brouwer

l Fenomeno, kako je tisak nazivao tog napuljskog gitarističkog virtuoza, zvucima španjolske gitare otvorit će Pretplatnički ciklus koncerata.

Otkad je u dobi od osam godina počeo nastupati u javnosti, Aniello Desiderio dobio je epitete „Orfeja na gitari“ i „fenomena“. Do danas je osvojio 18 prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima, a njegove interpretacije, posebice one južnoameričke i španjolske glazbe, ostavljaju bez daha! Nakon jednoga od njegovih recitala, i slavni dirigent Lorin Maazel izjavio je: „Sada znam što je pravi zvuk gitare.“

Aniello Desiderio očarao je publiku i kritiku već kao osmogodišnji dječak čime je stekao epitete “čudo od djeteta”, “genij”, “gitaristički Orfej”, “gitarist stoljeća”. Studij je završio 1992. na Konzervatoriju za glazbu u Alessandriji, a na međunarodnim natjecanjima diljem svijeta osvojio je čak osamnaest prvih nagrada od kojih ćemo spomenuti najvažnije: Prva nagrada i Posebna nagrada za najbolju interpretaciju južnoameričke glazbe na Međunarodnom gitarističkom natjecanju u Havani 1988., Prva nagrada i Posebna nagrada za najbolju interpretaciju Tarregine glazbe na Međunarodnom natjecanju Francisco Tarrega u Benicasimu, Španjolska 1992., Prva nagrada na Međunarodnom natjecanju Guerrero u Madridu 1995. Nastupa na solističkim recitalima te kao solist uz orkestre Sjeverne i Južne Amerike, Europe, Azije i Afrike u najpoznatijim dvoranama svijeta kao što su Carnegie Hall, Palau de La Musica, Minhenska filharmonija, Alte Opera, Tonhalle, Teatro delle Palme i brojne druge. Nastupao je s Moskovskim virtuozima i Vladimirom Spivakovim, Berlinskim radijskim orkestrom, Njemačkom komornom filharmonijom, ansamblima I Pomeriggi Musicali i Bach Collegium te s Bečkim komornim orkestrom.

O njemu je snimljen dokumentarni film, a primio je i Nagradu “Artist in Residence Award 1999” od Njemačkog Radija DLF i Glazbenog festivala u Bremenu zajedno s Gidonom Kremerom. Sa svojom braćom, Gennarom i Gaetanom Desideriom te drugim napuljskim glazbenicima osnovao je grupu Passione Napoletana koja izvodi tradicionalnu napolitansku glazbu. Snima za Frame, Waku Music, Koch-Universal, Adoro Records, Accelerando Music Production i od prošle godine za GuitarCoop. Prije deset godina objavio je projekt “Quartetto Furioso” s violinistom Gennarom Desiderijom, pijanistom Gaetanom Desiderijom i udaraljkašem Salvatoreom Minaleom izvodeći program koji uključuje Vivaldijeva Godišnja doba i Piazzollina Četiri godišnja doba u Buenos Airesu za etiketu Termidor. Od 2010. drži majstorske ljetne tečajeve na Međunarodnoj akademiji Mozarteum u Salzburgu. Pedagoškim radom bavi se kao profesor gitare na Sveučilištu za glazbu u Avellinu.

Cijena ulaznice: 60 kn

Prodaja ulaznica: od 25.10.

Info-pult Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3, 23 000 Zadar

Radnim danom: 11 – 13 i 18 – 20 h; subotom: 11 – 13 h; nedjeljom: samo na mjestu održavanja koncerta

Ispred koncertnog prostora: sat vremena prije održavanja koncerta

Internetska prodaja: https://www.ulaznice.hr/web/event/38/7233

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program