Jutarnja šalica kave vjerojatno sadrži i samljevene žohare…

Objavljeno: 27.10.2019. u 08:43
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Iako nije znanstveno dokazano da kava s mljevenim žoharima uzrokuje alergije, vrlo je vjerojatno da u njoj ima određeni postotak insekata. Ista je stvar i s mnogima omiljenom čokoladom

Mnogi se ljudi posljednjih godina žale da im izbijaju alergije nakon šalice ispijene kave, a nova je studija otkrila i pravi razlog takvih reakcija. Riječ je o žoharima koji se često nalaze u samljevenoj kavi.

Profesor biologije sa Sveučilišta u Montani, Douglas Emlen, ispričao je anegdotu kada je putovao sa svojim prijateljem koji je svakih par sati, zbog svoje “ovisnosti” o kavi morao popiti – šalicu. Ali uvijek je tražio kafiće u kojima će mu, pred njegovim očima, samljeti prava zrna kave. Puno su vremena gubili na to, prisjeća se, a kad je prijatelja upitao zašto baš mora biti svježe mljevena, ovaj mu je objasnio da je to zbog – žohara.

Mljevena kava prethodno se skladišti u ogromnim hrpama, koje često posjećuju žohari. Američki standardi za nečistoću nekih proizvoda propisuju da mljevena kava sadrži čak 10 posto “prljavštine i insekata”.

U mnogim zemljama zakonom je regulirana kontrola namirnica na biološke nečistoće te su definirane dozvoljene razine pojedinih skupina člankonožaca i njihovih dijelova u ljudskoj hrani, koje se ne smatraju rizičnim za ljudsko zdravlje. Primjerice u SAD-u je dozvoljeno 60 mikroskopskih fragmenata kukaca i jedna dlaka glodavaca u 100 grama čokolade.

U pšeničnom brašnu tolerira se 150 dijelova kukaca u 100 grama proizvoda, a u tjestenini 225 dijelova u 225 grama. Voćni sokovi smiju sadržavati do pet jaja muhe i jednog crva na 250 ml da bi bili prihvatljivi za tržište. Temeljem istraživanja američkih sveučilišta procijenjeno je da hranom godišnje u organizam unesemo oko 0,5 do 1 kilogram kukaca, bez da smo toga svjesni. U Hrvatskoj za sada nisu prepisane granične vrijednosti za biološke nečistoće, niti su takva ispitivanja hrane obvezna, piše Bioinstitut.hr.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 komentara za “Jutarnja šalica kave vjerojatno sadrži i samljevene žohare…”

 1. Pušioničar

  Strašno
  Strašno
  Strašno

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Bome je…eno ekipi ko chetri kantuna justo su pocele antene resti iz nosa ka u gastapane…kolikon oni kave duperaju ni ni chudo ;)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program