PUBMET2019 Međunarodna konferencija o znanstvenom izdavaštvu na Sveučilištu u Zadru

Objavljeno: 11.9.2019. u 15:07
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

6. Međunarodna konferencija o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2019, u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, OpenAIRE, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe, održat će se od 19. do 20. rujna 2019., uz predkonferencijske radionice 18. rujna 2019. na Sveučilištu u Zadru.

PUBMET2019 okuplja eminentne stručnjake u polju znanstvene komunikacije iz zemlje i inozemstva. Victoria Tsoukala iz Europske komisije predstavit će planove Europske komisije za otvoreni pristup i otvorene znanstvene politike i zahtjeve u novom Okvirnom programu “Horizon Europe”, koji kreće od 2021. godine.

Vanessa Proudman, direktorica SPARC Europe, predstavit će rezultate istraživanja različitih obrazaca nagrađivanja i poticaja koje koriste europski financijeri kako bi potaknuli otvoreni pristup publikacijama i istraživačkim podacima za sva istraživanja koja financiraju. Sami Syrjämäki iz Federation of Finnish Learned Societies predstavit će nam Helsinšku inicijativu za višejezičnost, koja je nastala na temelju uvažavanja višejezičnosti u znanstvenoj komunikaciji. Adriaan van der Weel, profesor na Sveučilištu u Leidenu, podsjetit će nas kako fokus otvorenog pristupa i otvorene znanosti može odvratiti našu pozornost s temeljnih, ali manje vidljivih promjena u znanstvenoj komunikaciji, kao i na važnost knjiga kao medija prenošenja informacija u humanističkim i društvenim znanostima. Olga Kirillova iz Udruženja znanstvenih urednika i izdavača (ASEP) iz Moskve raspravljat će o prednostima i nedostacima prosudbe kvalitete znanstveno-istraživačkog rada temeljem scijentometrijskih podataka iz Scopus i WoSCC baza podataka.

Gwen Franck iz OpenAIRE Advance predložit će poslovne izdavačke modele koji osiguravaju najviše mogućnosti za usklađivanje održivosti i otvorenosti. Thed van Leeuwen iz Centra za znanost i tehnološke studije (CWTS) Sveučilišta u Leidenu usredotočit će se na ulogu časopisnih metrika u prosudbi istraživanja općenito, posebice pri prijelazu na otvorenu znanost. Prema njegovoj studiji o tzv. Gold OA časopisima, Plan S bi mogao bi imati potpuno suprotne efekte ukoliko će favorizirati Gold OA kao jedini put prema OA publikacijama. Ruski fizičar Andrei Rostovtsev predstavit će projekt Dissernet koji za cilj ima detektiranje znanstvene nečestitosti i plagijatorstva na ruskim sveučilištima.

Brojna druga izlaganja hrvatskih i stranih autora bavit će se različitim aspektima otvorenosti znanstvenih istraživanja i znanstvene publicistike, uključujući otvorene obrazovne materijale, otvoreni recenzijski postupak, ulogu institucijskih repozitorija u promicanju akademskih ustanova i dr. U sklopu konferencije bit će održane i radionice o CrossRef uslugama, pohranjivanju otvorenih istraživačkih podataka te novim alatima, digitalnim platformama i mogućnostima objave znanstvenih radova.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program