“NE PRISTAJEMO NA POLOVIČNA RJEŠENJA” Roditelji pokrenuli peticiju za ponovno usustavljanje Kabineta za ranu intervenciju zadarskog Caritasa

Objavljeno: 09.9.2019. u 17:27
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Iz Udruge za autizam Zadar informacija da je pokrenuta peticija za ponovno uspostavljanje Kabineta za ranu intervenciju Caritasa Zadarske Nadbiskupije. Za sada je sakupljeno 800 potpisa, a evo što autori peticije poručuju:

“Poštovani Grade,

nedavnom obustavom usluge Kabineta za ranu intervenciju Caritasa Zadarske Nadbiskupije, Vaši najmlađi, najranjiviji Zadrani, djeca s teškoćama u razvoju mlađa od 3 godine života, ostali su bez jedinoga besplatnog, sustavnog stručnog oblika pomoći u razvoju.

Takva je situacija krajnje zabrinjavajuća i traži trajno rješenje s požurnicom.

Kao roditelji djece u takvoj potrebi, ali i kao Vaši svjesni građani koji vlastitim radom doprinosimo proračunu Grada, izjašnjavamo se da ne možemo pristati na polovična rješenja.

Naša djeca posjeduju građansko pravo imati odgovarajuću stručnu pomoć u razvoju koji je prepoznat kao ometen ili postoji sumnja da je tome tako.

Naše je traženje PONOVNO USUSTAVLJANJE USLUGE KABINETA ZA RANU INTERVENCIJU I FORMACIJA INTEGRIRANOG STRUČNOG TIMA (edukacijski rehabitator, radni terapeut, logoped, psiholog) u adekvatnim radnim (redovna isplata plaća djelatnicima od Grada, rad na puno radno vrijeme), prostornim i materijalnim uvjetima (dovoljno radnog materijala bez potrebe financiranja istoga od strane zaposlenika).

Kabinet je bio stručna podrška, utjeha i nada djeci koja dobno spadaju u ranu intervenciju (do 3 godine života, iznimno do 6 godina) i kod koje je upravo rana podrška presudna za budući razvoj i mogućnosti. Izostankom iste, dijete nenadoknadivo gubi rehabilitacijsko vrijeme i to zadržava i produbljuje postojeće probleme, od kojih su se mnogi, adekvatnim stručnim tretmanom, mogli djelomično ili trajno ukloniti.

Financijska moć svih građana nije jednaka. Mnogi žive na rubu siromaštva ili jesu siromašni. Djece s razvojnim teškoćama sve je više. Kabinet je kapacitirao preko 200 korisnika godišnje.

Usustavljanjem Kabineta svi bi mali građani Zadra imali jednake rehabilitacijske mogućnosti. Danas, imaju ih isključivo djeca platežno sposobnih roditelja jer usluge privatnika logopeda i edukacijskih rehabilitatora koštaju vise od 200 kuna po 45 minuta terapije (preporučena potreba je 3-4 tretmana tjedno).

Minuli je Kabinet bio i iznimno vrijedno obiteljsko savjetovalište. Suočeni s razvojnim teškoćama svoje mlade djece, mnogi su roditelji izloženi psihičkoj traumi.

Molimo Vas da uvažite traženje koje iznosimo, kako bi Zadar bio grad čistoga “lica” i kako bismo živo osjetili jednakost i dostojanstvo našega života i rada u njemu.”

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)
"NE PRISTAJEMO NA POLOVIČNA RJEŠENJA" Roditelji pokrenuli peticiju za ponovno usustavljanje Kabineta za ranu intervenciju zadarskog Caritasa, 4.0 out of 5 based on 3 ratings

2 komentara za ““NE PRISTAJEMO NA POLOVIČNA RJEŠENJA” Roditelji pokrenuli peticiju za ponovno usustavljanje Kabineta za ranu intervenciju zadarskog Caritasa”

 1. Ovo je tema za OZBILJNA razmišljanja i traženja dugoročnih rješenja,a ne tuđi “grunt”!! Jeste li,gospodo,vidjeli danas u tiskovinama sliku onog bespomoćnog djeteta s autizmom,kako bespomoćno sjedi pred školom,čekajući svog pomoćnika u nastavi da dođe!!!!MA DAJTE,MOLIM VAS!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 2. Lažni Branitelj

  Dok ovo budu teme, bilo kojih medija, znat ćemo da nam je sustav trul.
  Anđeli su anđeli, bili im roditelji sa ili bez šoldi.
  :-(

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program